Popboks - BONE - Još priča o patuljcima, zmajevima i princezama - Proterani u bajku [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 04.05.2005. 00:00

BONE - Još priča o patuljcima, zmajevima i princezama

Proterani u bajku

Prvih šest knjiga ultranagrađivanog američkog autora Jeffa Smitha (Proterani iz Bonvila, Velika trka, Usred oluje, Labrnjak: Gospodar istočne granice, Starčeva špilja, Zmajosjek) pojavile su na ex-yu tržištu u izdanju zagrebačke kuće Bookglobe

Branislav Predojević

Nakon proterivanja iz Bonevila, tri bratića Bone – Fone Bone, Fonej Bone i Smajli Bone – razdvojeni su i izgubljeni u nepreglednoj, neistraženoj pustinji. Svaki za sebe pronalazi svoj put u duboku šumovitu dolinu, nastanjenu predivnim i zastrašujućim stvorenjima
Ovo je uvod koji se lako može smestiti na početak stripova i knjiga iz žanra fantazije. Ali malo je naslova koji čitavim tokom tako verno prate obećavajući uvod, kao što to čini strip Bone.
BONE - Još priča o patuljcima, zmajevima i princezama
Baja Patak – Rokfeler – Gebels
A priča Jeffa Smitha ide otprilike ovako. Nakon što se nađu u skrivenoj šumskoj dolini, tri brata Bone (1. Fone Bone – dobričina, ljubitelj Mobi Dika i najpozitivniji lik u stripu, 2. Smajli Bone – prostodušni i bezmozglavi ljubitelj piva i hrane i 3. Fonej Bone – pohlepni i beskrupulozni Bone zbog kojeg su braća i proterana iz rodnog Bonevila) upliću se u niz misterioznih događaja.
Prvo se Fone Bone zaljubi u devojku Torn koja u šumi živi sa bakom Ben, a zatim u priču ulazi čudovišni Štakoroliki (neka vrsta mešanca Jetija i štakora), podstrekivan od zlog Gospodara skakavaca (misteriozni negativac, naravno), tu negde se pojavljuje i Veliki crveni zmaj koji štiti Torn, Fonea i bakicu Ben. Fonej se i dalje bavi finansijskim mahinacijama, a Smajli – osim što pije, jede i izaziva nevolje – ne čini ništa specijalno.
BONE - Još priča o patuljcima, zmajevima i princezama
Da priča nije onakva kakvom se čini na prvi pogled, prvi put postaje jasno kada otkrivamo da Torn nije obična seoska devojka: ona je princeza – naslednica pogubljene kraljevske porodice Ateie koja je vladala dolinom. Saznajemo potom da je Veliki crveni zmaj zaštitnik bakice Ben još od Velikog rata između ljudi i snaga Gospodara skakavaca. Tada seosko-šumska idila postaje napeta fentezi saga o večnoj borbi dobra i zla.
Jeff Smith
Autor
Rođen i odrastao na američkom Srednjem zapadu, Jeff Smith je učio da crta iz stripova i crtanih filmova. Od 1982. četiri godine crtao stripove za studentske novine univerziteta Ohajo. Dve godine kasnije učestvovao u osnivanju studija Charakter Builders, da bi zatim 1991. godine počeo da radi na stripu Bone.

Bone se trenutno štampa na 14 jezika širom sveta. Pre 11 godina Smith je dobio američku nagradu National Cartonist Societe za najbolji strip, francusko priznanje Angouleme Alph Art za nabolje strano strip izdanje, švedsku nagradu Adamson. Četiri godine zaredom dobijao je nagradu strip industrije Harvey Award.
Smithovi junaci se svojski trude da ovu neobuzdanu priču učine svakakvom samo ne klasičnom. Zmaj zaštitnik, recimo, voli da se pojavljuje kad mu se najmanje nadaju, držeći cigaru u ustima, voli da prosipa cinične komentare i, uopšte, nimalo ne odgovara uobičajenoj predstavi zmaja. Fonej Bone izgleda kao miksovana verzija Baje Patka, Rokfelera i Gebelsa, baka Ben, starateljica nad jednom princezom, obožava da se utrkuje sa kravama. Glavni junak Fone je priča za sebe. Osim što je neka vrsta patuljka popriličnog nosa, on, ne baš uspešno, pokušava da piše i ljubavnu poeziju.
Svetlo i tama
Upravo ta mešavina klasičnog i nekonvencionalnog, te dnamična naracija (u prvom delu upoznajemo likove, u drugom se oni zabavljaju, u trećem počinje opasnost, u četvrtom je rat i igra postaje ozbiljna) stripu daju poseban draž i kvalitet. Posebno nadahnjuje Smithov crtež, koji histeričnim i nedovršenim stilom u potpunosti ocrtava karakter junaka i same priče. To se čitanjem svake naredne knjige jasno vidi: svetle table, krupne planove sa prirodom kao pozadinom u prvoj lagano smenjuju senke i mrak u svakoj narednoj knjizi..
Prvih šest knjiga Bonea (Proterani iz Bonvila, Velika trka, Usred oluje, Labrnjak: Gospodar istočne granice, Starceva špilja, Zmajosjek) pojavile su na ex-yu tržištu u izdanju zagrebačke kuće Bookglobe. Izdanja su tvrdo ukoričena, sa odličnom grafičkom obradom i isto takvim prevodom. Po najavama izdavača, uskoro slede i ostale knjige iz serije.
I tako se učešće u avanturama male Bone družine i njihovih prijatelja može nastaviti na radost ljubitelja pravog stripa i bajke za moderno doba.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX