Popboks - SOFA SURFERS - Superluminal [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 20.12.2012. 13:48 · 2

SOFA SURFERS

Superluminal

(Moonscope Productions/Rough Trade)

Nekada  mračni spoj duba, rocka, hip hopa, plesne muzike..., a sada još veća podžanrovska gužva -  gotovo post-rock, dub rock, neo-trip-hop... Podosta priručnih odrednica, ali, ono što je važnije, dosta dobar album, a uz to i otvoreno društveno angažovan

Zoran Janković

Ocena:
8
Zoran Janković


8/10

 




Skupina Sofa Surfers se, kao u svakoj dobroj i zdravoj priči, pokazala kadrom za još jedan novi početak, ponudivši  osvežen, a ipak zvuk dovoljno ukorenjen u onom ponajboljem iz prošlih izdanja i u sadašnjem trenutku. Ovde ponuđen zvuk, stiče se utisak, savršeno je saobrazan atmosferi sveopšteg urušavanja, što ovaj album čini sasvim prikladnim soundtrackom za dominatnu teskobu na globalnom nivou.

Na ruševinama onovremenskog trip-hopa i mračnjački shvaćenog downtempa Sofa Surfers su ovde izgradili nov stilski izraz, u nekoliko mahova gotovo dobacivši do izvođački zahtevnijeg  post-rocka. Superluminal je album kome je teško odrediti ponajbolje trenutke (egzaktnosti u čast, neka stoji da su to naslovna numera i središnje Word In A Matchbox, Edgelands, Broken Together i In Vain, sve podjejednako jezovite, zavodljive i upečatljive). Sa druge strane, ako zanemarimo uniformnost zvuka, a koja ionako uz tek nešto malo leksičkog napora može biti predočena i kao krunski dokaz autorske doslednosti, teško je detektovati iole slabi(j)e karike u ovom odličnom nizu.

Očigledno je da su vrli Austrijanci i ovog puta uvek dobrodošlu injekciju kreativnosti dobili u Maniju Obeyu i njegovom i dalje čarobno sugestivno-nežnom vokalu, a pošlo im je za rukom da i pomalo naivnu političku dimenziju kao krovni koncept učine dovoljno ubedljivom.

Prečice radi, recimo da je Superluminal sjajna zamena za Massive Attack iz najzdravijih im dana, a u isto vreme i smislena dopuna onome ćemu ipak prijemčljiviji Thievery Corporation teže u najfriškijim im stvaralačkim fazama. Ali i mimo toga, ovo jeste odličan album i jedno od najprijatnijih iznenađenja diskografske sezone na izmaku. 



Komentari

  • Gravatar for Zvonko Špišić
    Zvonko Špišić (gost) | 20.12.2012. 20.02.53
    moji austrougari :)
  • Gravatar for hardwire
    hardwire (gost) | 21.12.2012. 02.08.13
    Sofasurferse i Line out na isti stage pa nek ide żivot
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi