Popboks - FEST ’08 – Završna razmatranja - Izneverena očekivanja a.k.a. Broken Promises [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 14.03.2008. 23:13 · 5

FEST ’08 – Završna razmatranja

Izneverena očekivanja a.k.a. Broken Promises

Ovogodišnji Fest ne razlikuje se umnogome od prethodnih: kada se sve sabere i oduzme, i ovaj put gledali smo dovoljno dobrih i previše loših filmova! O tome piše naš novi saradnik sa primorske distance – iz Budve

Novak Govedarica

 

Iako je na prvi pogled izgledalo da je riječ o dosjetljivoj, duhovitoj ideji, reklamna kampanja za najveći filmski festival u jugoistočnoj Evropi (makar po broju posjetilaca!) iznervirala me je svojom površnom razradom – među gomilicom bedževa s parafrazama izlizanih političkih poruka, ne nađoh nijedan smjehotresan, istinski inventivan i ironičan.

U prvi mah, izgledalo je i da će Fest ’08. biti najbolji u posljednjih 17 godina, s obzirom na to da su skoro sva prikazana ostvarenja bila pretendenti na najprestižnije evropske i američke nagrade ili njihovi laureati, ali, avaj, mnoga od njih iznevjerila su očekivanja, uključujući i Oskarom nagrađeni film braće Koen Nema zemlje za starce.

Sa izvanrednim epizodama ali labavom scenarističkom konstrukcijom, finale ovog precijenjenog filma gledaoca ostavlja potpuno ravnodušnim, bez bilo kakve katarze, za razliku od Tri sahrane Melkijadesa Estrade Lija Džonsa, koji je, u skoro svim aspektima, superiorniji film.

Istina je da je Fest izgubio mnogo od glamura i prestiža iz zlatnih sedamdesetih, no mora se priznati da se u međuvremenu sve promijenilo, čak i granice država, a da ne govorimo o propasti bioskopa i percepciji filmova. Naime, tzv. običan gledalac nema izgrađenu filmsku kulturu, a to se, nažalost, odnosi i na pojedine kritičare: nema više strpljenja za filmove sporijeg ritma, skrivenog značenja, misaonih implikacija. Filmovi Antonionija, Viskontija, Felinija… ne bi danas podigli prašinu kao nekada, jer se o filmovima više ne diskutuje, ne analizira se značenje svakog kadra, nema kvalitetnog filmskog programa na televiziji, nema ni filmskih časopisa... nema (dopisati po želji)...

Budući da je Fest mejnstrim festival, razumljivo je da mora imati mnogo gledalaca, te se onda lako shvata niz kompromisa selektora Miroljuba Vučkovića. Jedini razlog da se Lista poslednjih želja Roba Rajnera nađe u programu je činjenica da Džek Nikolson prodaje karte, a prodao ih je i te kako: u noći premijere u Sava centru 20-ak potencijalnih gledalaca ostalo je bez mogućnosti da kupi ulaznice – sve bjehu rasprodate!

FEST ’08 – Završna razmatranja

"Putovanje s domaćim životinjama" - vrlo novi svet

Kad smo kod Nikolsona, kako to da je on nekada bio gost Festa, a sad o tome organizatori mogu samo da sanjaju? Pa valjda zbog toga što o tome (više) ne odlučuje Nikolson lično, već njegov menadžment, a pošto su balkanski prostori i dalje oaza piraterije (u Knez Mihailovoj već u januaru možete, lagodno, pazariti skoro sve filmove iz glavnih programa!), onda i nema mnogo šta da se objašnjava. Dodamo li tome političku trusnost područja i sramno negativnu sliku o ljudima koji ovdje žive/preživljavaju, a tek ponekad gledaju filmove – sve je jasno. Ako mene pitate, Fest nema šanse da bude svjetski relevantan festival ni za deset godina, uz svu silu genijalnih inovacija.

Hvale je, međutim, vrijedan mali pomak – takmičarski program „Evropa van Evrope“. No, skandalozna je odluka žirija da se ta i inače simbolična suma novca (nagrada) ne dodijeli predivnom ruskom filmu Putovanje s domaćim životinjama Vere Storoževe. Putovanje je jedan od najljepših filmova prikazanih ove godine, a u pomenutoj sekciji, bez sumnje, najcjelovitije, najpoetičnije i najzaokruženije ostvarenje. Mnoge kolege se slažu i kažu da je to najvjerovatnije ustupak zarad budućih ex-yu koprodukcija filmova (a ne samo sapunskih serija).

Svaka čast ovdje nagrađenom Kristijanu Miliću, čiji je film Živi i mrtvi zasluženo pokupio pulske arene, ali dražesno, pomalo feminističko Putovanje s domaćim životinjama posebnije je iskustvo. Ksenija Kutepova čarobna je u glavnoj ulozi: ona igra Nataliju, 35-godišnju udovicu koja nakon smrti svog nevoljenog muža počinje disati punim plućima, otkriva svoje tijelo, skrivenu senzibilnost, seksualnost, potisnute želje, potrebu za slobodom, otkriva (novi) svijet u punom značenju. Film je čudesno introspektivan, jednostavan i divan, baš kao i glavna junakinja, od koje bi svaka žena imala ponešto da nauči.

FEST ’08 – Završna razmatranja

"Zakletva" - ko to preglumljuje?

Najveća razočaranja, pak, neuspjela su djela velikih reditelja: pomenimo samo Pitera Grinaveja, Dejvida Kronenberga i Kim Ki-duka.

Grinavej filmovi oduvijek su bili posebni – sublimacija autorovih raznorodnih interesovanja za slikarstvo, teatar, književnost, muziku i arhitekturu – i predstavljali su superiorne primjere filma kao umjetnosti, koji u sebi objedinjuje (skoro) sve druge vrste umjetnosti. Devedesetih, međutim, njegov genij se rasplinjava u jalovom pokušaju da pomjeri granice forme poodavno svedenog samozadovoljnog medija.

Najave za film koji (raz)otkriva zavjeru (na)slikanu na remek-djelu Rembranta van Rijna Noćna straža „podigle su očekivanja“. S nestrpljenjem smo iščekivali barokni film noir, portret genijalnog slikara i vivisekciju holandskog društva 17. vijeka, ali – ništa od toga.

Noćna straža je, prije svega, neoprostivo dosadan film, a toliko intrigantna, komplikovana tema stesana je na nepregledni niz prepričavajućih dijaloga i monologa u kojima se pripovjeda o onome što ne vidimo na sceni, i sve to u kadrovima koji su anemični koliko i statični! Ni traga od vizuelizacije zavjere, oživljavanja platna, niti treptaja od upotrebe filmskog jezika u ovoj filmovanoj pozorišnoj predstavi.

Za razliku od Grinaveja, Kronenbergova karijera kulminirala je upravo 90-ih, no činjenica da je trejler za Zakletvu uzbudljiviji od cjeline dovoljno govori o iznevjerenim očekivanjima. Sve počinje veoma dobro: Vigo Mortensen savršen je u ulozi vozača kostolomca u familiji ruske mafije u Londonu, brutalne i bezobzirne, čiji pripadnici svoj životopis nose iscrtan tetovažama po cijelom tijelu. Neočekivano, on se nađe u situaciji da pomogne mladoj babici koja čuva dnevnik (na porođaju) preminule prostitutke, a u kome se pominje raspušteni sin (ma preglumljuje li to Vinsent Kasel?) njegovog šefa, oca Familije (maestralno ga igra Armin Miler-Štal).

FEST ’08 – Završna razmatranja

"Biće krvi" - spašavanje obraza 

Ali, od tog početnog zapleta malo se šta dalje usložnjava, a obećanje o izvrsnom filmu biva iznevjereno. Ako i zanemarimo nedosljedne, neprodubljene karaktere, Zakletva jednostavno ne iskoračuje dalje od brutalnijeg trilera; jedino je sadistička scena makljaže u turskom kupatilu antologijska i tipično kronenbergovska! Bez bilo kakvog šireg značenja reditelj propušta priliku za građenje metafore beskompromisnog, multikulturalnog, ne samo ruskog Londona. Za razliku od ingenioznog prethodnika Istorija nasilja, čiji su junaci samo naizgled površni a suštinski arhetipski, antički likovi, Zakletva se čini naglom slabošću vrhunskog autora.

Dirljiva je odanost fanova jednog drugog istinskog autora, Kim Ki-duka, koji svake godine napiše, režira, a vrlo često i montira jedan, ako ne i dva filma. Prošle godine je napravio Dah, jedan od svojih najslabijih filmova, u kom igra i jednu od uloga. Možda je problem upravo u pomenutoj preforsiranoj produkciji: Ki-duk kao da više ne osmišljava teme koje bi ga u potpunosti pokrenule. Dah posustaje negdje na pola, a finale je zbrzano i pomalo izvještačeno, usuđujem se reći i neiskreno.

Ipak, priča o udatoj ženi koja, razočarana u nevjernog supruga, razvija vezu sa zloglasnim osuđenikom dovoljno je neobična. Film je pun transcendentalno-poetičnih scena, uobičajenih za ovog režisera, među kojima su i scene lijepljenja tapeta u zatvorskoj ćeliji, a koje dočaravaju godišnja doba (samoironičan autocitat Ki-dukovog remek-djela Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring). Dah je, sve u svemu, korak unazad u odnosu na Time, Time je korak unazad u odnosu na The Bow, koji je, opet, korak unazad u odnosu na zaista fenomenalni film Bin-jip. Ali mi i dalje nastavljamo da obožavamo ovog čudotvorca iz Južne Koreje, mada je krajnje vrijeme da se sabere i da nas iznova oduševi.

Ako izuzmemo odlične filmove Hiljadu godina dobrih molitvi, Dobri znak i Požuda, oprez, nimalo oduševljavajući bio je izbor većinom kvaziart filmova iz Azije – nefilmično repetitivan, nervirajući i nemotivisan Ponovo rođen Masahiro Kobajašija vjerovatno je i najgori film Festa. Za razliku od kvalitetom poprilično ujednačene festivalske cjeline pod naslovom Iskreno iz Rusije, treba istaći izvrsne Ništa lično Larise Sadilove i Ostrvo Pavela Lungina.

FEST ’08 – Završna razmatranja

"Poseta orkestra" - pronađeni u prevodu

Izvanredni filmovi koji spasavaju obraz ovogodišnjeg Festa su: Andrej Rubljov Andreja Tarkovskog, Ronilačko zvono i leptir Džulijana Šnabela, 12 Nikite Mihalkova, Četiri meseca, tri nedelje i dva dana Kristijana Munđija, Poseta orkestra Erana Kolirina i Biće krvi Pola Tomasa Andersona.

Svaki od njih zaslužuje detaljniju analizu i nekoliko gledanja.

Pogledajmo u budućnost i ponadajmo se boljem Festu, ali i kvalitetnijoj filmskoj produkciji uopšte. Jer, kao što smo se uvjerili u Beogradu (a Beograd je svijet!), sve je više festivala, a sve manje (zaista) dobrih filmova.

P.S.: Ljubav u doba kolere Majk Njuel moje je skriveno ovogodišnje zadovoljstvo: Havier Bardem maestralan je u liku nesrećno zaljubljenog dase, i još je bolji od ubice u filmu braće Koen – čak mu je i frizura smješnija.

 

Pročitajte kritike ostalih filmova sa Festa 08:



Komentari

  • Gravatar for 26
    26 (gost) | 15.03.2008. 19.24.38
    Ne mogu nazvati ovaj FEST genijalnim ili fenomenalnim u pogledu filmova koji su prikazani, ali ne bih mogao ni da se slozim sa konstatacijama Novaka Govedarice. Razlog - potpuno je nejasna, neobrazlozena i neutemeljena pozicija iz koje ovaj autor pise svoj tekst. Sto se tice Pitera Grinaveja, Night watching je svakako slabiji od Crtacevog ugovora, ali teme (estetizacija zlocina i znacaj konteksta u kome je umetnicko delo nastalo za njegovu interpretaciju) su ipak i zanimljivo predstavljene (vizelni momenat) i zanimljivo obradjene. Sto se tice Eastern promises Kronenberg se tu bavi svojom starom temom, odnosom diskursa i tela, koju povezuje sa problemom identiteta i pisanjem istorije. Ne zelim da duzim i zato cu preci na poentu: Novaku Govedarici se jednostavno nisu svideli filmovi koje nije razumeo. Ukoliko bi procitao nekoliko temeljnih teorijskih knjiga iz druge polovine dvadesetog veka FEST bi mu se sigurno ucinio mnogo zanimljivijim.
  • Gravatar for Jovan Ristic
    Jovan Ristic (gost) | 18.03.2008. 09.14.57
    Sto se tice Eastern Promises - a i uopste gledano - jedna je stvar bavljenje odredjenom temom, a sasvim je druga stvar nacin bavljenja odredjenom temom. Moze ta tema da bude ne znam kako velika, ili ne znam kako autoru omiljena, ali ako se obradi povrsno i neinspirisano - onda se dobije Eastern Promises. Ja volim Kronenberga, dopadljivi su mi i njegovi mejnstrimaski filmovi, ali ovaj mejnstrimaski film je naprosto plitak i nerazradjen.
  • Gravatar for 26
    26 (gost) | 18.03.2008. 12.12.21
    @Jovan Ristic Ako tako rezonujes onda ti je verovatno i Melvil povrsan?
  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 19.03.2008. 19.25.26
    Ne vidim kakve veze s Melvilom ima pitanje o ZRELOSTI ILI NEZRELOSTI u obradi neke teme. Lepo je što si ti konstatovao da se Kronenberg u Eastern Promises bavi svojom starom temom i povezuje je sa problemom identiteta i pisanjem istorije. Rekao si, dakle, o čemu, ali nisi rekao kako. A kad već pominješ da je Kronenbergu ta tema stara, onda daj poređenje sa njegovim ranijim filmovima, to jest sa načinom obrade dotične teme u njima.
  • Gravatar for 26
    26 (gost) | 20.03.2008. 22.57.16
    Jasno sam ukazao koju lektiru treba citati kako bi film bio percepiran kako treba.Ukratko: u Kronenbergovim ranijim filmovima problem tela je manifestan i jasno vidljiv, u Eastern promises ta tema je jos aktivnija, ali je potisnuta u background. To sto ne vidis kakve veze ima Melvil sa ovakvim nacinom obrade odredjene teme (preciznije receno filozofskog problema) dovoljno govori o tvom filmskom obrazovanju.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi