Popboks - LJUBAV U BARSELONI – Woody Allen (CINEMANIA 08) - Međusobni uticaji [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 13.11.2008. 09:39 · 10

LJUBAV U BARSELONI – Woody Allen (CINEMANIA 08)

Međusobni uticaji

Woody Allen je prestao da priča i počeo da vodi ljubav. Žene se menjaju, muškarac je isti. On, Javier Bardem je, kao u pesmi, „too good to be true“...

Marija Perović

Ocena:
8


8/10
 

Naslov originala: Vicky, Cristina, Barcelona
Scenario: Woody Allen
Uloge
: Rebeca Hall, Scarlet Johanson, Javier Bardem, Penelope Cruiz

Žanr: romantična komedija
Proizvodnja: SAD, 2008.
Trajanje: 96 min.

Najnoviji Allenov film mogao bi i imati za podnaslov Uticaj Španije i Španaca na Amerikanke. Ili Uticaj Amerikanki na život strasnog ali nemogućeg španskog bračnog para. Pod jedan – strast je važna da bismo bili srećniji i mudriji; pod dva – neko treći, u funkciji plavog šlema (Scarlet Johanson), neophodan je da bi veza između sličnih (Penelope i Javier) bila moguća.

Viki i Kristina stižu u Barselonu na odmor. Viki je racionalna i pred brakom je. Kristina je iracionalna i strasna, talentovana, ali nedovoljno realizovana. Najbolje su drugarice. Upoznaju španskog slikara. Obje spavaju s njim. Prvo Viki, pa Kristina. Kristina spava i s njim i s Njom. Ona je bivša slikareva žena.

Reditelj ovog filma snimio je Sve što ste htjeli da znate o seksu, a niste se usudili da pitate. Teza i ideja bile su istaknute u naslovu. Ovdje je teza filma izgovorena na samom početku. Slikar prilazi Amerikankama i kaže: „Ja bih želio da vodim ljubav sa vas obje“. Iako se Viki (ili racio) koprca, Kristina (ili iracionalno) odmah je spremna. A sve troje, pardon četvoro, po Frojdu su jedna ličnost. Id, super-ego i ego ostaće u saglasju.

Kao u idealnoj psihološkoj strukturi autora filma. Id je Kristina, ego je Viki, a super-ego su, na smjenu, slikar sa suprugom. Ispostaviće se da u idu ima malo više ega, pa se Kristina neće strasno zaljubiti. A da u egu ima puno ida. Noć sa slikarem ostavlja veliki trag na racionalnoj strukturi Viki. A super-ego, koji objedinjuje i id i ego, nastaviće da se koprca. Super-ego je bračni par. Oni ne mogu zajedno. Nedostaje im ravnoteža sa dva pomenuta aspekta koja na kraju otputuju u Ameriku.

Film je ispričan uz pomoć voice-overa koji baš i nije vrlina, ali potpomaže bajkovitu strukturu. A bajka počinje slikarem koji junakinjama otkriva Španiju. Stari holivudski recept. Ako je bekgraund  raskošan, ono što se dešava ispred pitko je, ma kako komplikovano bilo. A ovdje je riječ o ljubavi, strasti, krizi, seksu, iskrenosti, istini.

Da je film francuski, zvao bi se Pet moralnih priča. Po žanru bi bio ekstremno autorski. A za gledanje težak. Da je balkanski, u njemu bi neko nekog ubio... Jer su moralni prekršaji sveobuhvatni, a razlika između želja i djelovanja mora da se kazni. A pošto je ovo Woodyjev film koji se odigrava u Španiji, svi su na kraju srećni.

Sati psihoanalize i snimljenih filmova znače da je autor prihvatio samog sebe. Zato je junacima dodao voice-over da se mi ne bismo dvoumili oko prihvatanja. Jer, ljubav jeste komplikovana, ali je i lijepa.

Voice-over, jeste u maniru Wodyja Allena, ali je i mana, ako smo baš sitničavi. No, Penelope Cruiz apsolutna je vrlina filma. Ona je polovina super-ega ili autora samog, erotična je, neurotična. Ona psuje, puši, viče, kreira, pametuje, zavodi, razvodi, vadi pištolj, kontrolfrikuje… Penelope reče da nije znala da glumi u komediji. Ali je Woody znao šta režira. Komprimovao je sve što ga (nas) frustrira i raduje, ne kroz sebe nego kroz četiri savršena filmska junaka.

I dalje je duhovit i tačan u dijalozima, a strastan i potresan u scenama seksa i onim povezanim sa seksom. Samo vođenje ljubavi istinsko je zadovoljstvo, sve ostalo je diskutabilno ali oplemenjuje. Nema osjećaja krivice. Idealno!!!

Ostale kritike sa Cinemanije 08:



Komentari

  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 13.11.2008. 13.00.17
    dobre filmske kritike se ne pišu ovako... ispresecano, s teme na temu, konfuzno, a često i teorijski problematično i bez argumenata (zašto vois over ne bi bio vrlina? ili mana? kakve veze on ima sa bajkovitom strukturom? šta znači "bajkovita struktura"?) a otkud Frojd i teza da valja spavati utroje i da je to idealno - ne znam. možda zbog toga što kritičarka trenutno čita Frojda i smatra vođenje ljubavi utroje bez osećaja krivice vrhunskim zadovoljstvom, pa onda na silu ugurava film u teme kojima je trenutno zaokupljena?
  • Gravatar for Mali Bole
    Mali Bole (gost) | 13.11.2008. 16.45.46
    Vrlo loš tekst. Čak je i opis radnje nejasan: ''Viki i Kristina stižu u Barselonu na odmor. Viki je racionalna i pred brakom je. Kristina je iracionalna i strasna, talentovana, ali nedovoljno realizovana. Najbolje su drugarice. Upoznaju španskog slikara. Obje spavaju s njim. Prvo Viki, pa Kristina. Kristina spava i s njim i s Njom. Ona je bivša slikareva žena.'' Ako nekom promakne da je ovo ''njom'' napisano velikim slovom, odnosno da se radi o četvrtoj osobi u celoj priči, teško da će razumeti ko tu sa kim uopšte spava i ko je čija žena.
  • Gravatar for Kunadžija
    Kunadžija (gost) | 13.11.2008. 19.38.34
    Filmski prikaz/rivju ne bi trebalo da detaljno otkriva radanju filma. Ovde to nije ispoštovano. Da, tekst je loš, u to nema dileme, ne razumem zašto nije energičnije urednički obrađen. Više podseća na koncepta za prikaz nego na nešto što je dovršeno. Takođe, iz nekog meni nepoznatog razloga dolazi do mešanja ekavice i ijekavice.
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 14.11.2008. 10.17.25
    "...svi su na kraju srećni." Ne bih rekao... I dobro je što je tako. Jedan od najboljih filmova ove godine.
  • Gravatar for Acka
    Acka (gost) | 14.11.2008. 11.09.02
    Nisam stigla da pogledam ovaj film na Sinemaniji, ali cu to sigurno uciniti posle ovog teksta.
  • Gravatar for Borka
    Borka (gost) | 14.11.2008. 11.25.24
    Fenomenalan tekst! Pljuvaci mogu samo da zavide!
  • Gravatar for nikolina
    nikolina (gost) | 14.11.2008. 13.34.19
    Zanimljiva kritika nekog ko ocigledno ima znanja i moze da se poigrava razlicitim konceptima! nedostaje ovakvih kritika koje te navode da pravis paralele i mislis! hvala!
  • Gravatar for Matija Šubašić
    Matija Šubašić (gost) | 15.11.2008. 16.20.25
    Kritika je veoma dobra, ali ne i remek delo kakvim neki ovde žele da je predstave. No, drago mi je da vidim uzdizanje nove zvezde na našem (pre)osiromašenom kritičarskom nebu. Napred Marija! Budi nezavisna kao Crna Gora!
  • Gravatar for Acka
    Acka (gost) | 26.11.2008. 12.25.03
    Evo pogledah film, kao sto sam i nameravala. Uzivala sam, a i publika se smejala na pravim mestima. Ovaj osvrt me je motivisao da po zimskoj hladnoj veceri napustim topli dom.
  • Gravatar for tiana
    tiana (gost) | 26.11.2008. 20.22.13
    Treba pogledati film svakako.Kritika je malo konfuzna i subjektivan dozivljaj filma pretocen u interesantan tekst.U svakom slucaju ..ma super je! I maloko vise komentara o filmu!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi