Popboks - 4. SUBVERSIVE FILM FESTIVAL - Oko tebe diše Treći svijet [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 10.05.2011. 19:14 · 6

4. SUBVERSIVE FILM FESTIVAL

Oko tebe diše Treći svijet

Četvrtu godinu zaredom, grad Zagreb u maju postaje ključna tačka bivše Jugoslavije za sve one koji prate film, teoriju i politiku, i koji su naklonjeni subverzivnoj i radikalnoj misli uglavnom sa levičarskim predznakom

Ivan Velisavljević

arhiva

Mesto: Europa i Tuškanac, Zagreb
Vreme: 7-21. maj 2011.  

Nakon  pobune 1968. godine, Kine, jugoslovenskog filma i socijalizma, teme ovogodišnjeg Subversive Film Festivala jesu dekolonizacija, nove emancipacijske borbe i kinematografije Trećeg sveta, sa posebnim osvrtima na Indiju i Nigeriju, ali i film „četvrtog sveta“, tzv. postkolonijalni etnografski film, koji stvaraju Eskimi, brazilski Indijanci, Aboridžini...

Publika u bioskopima Europa i Tuškanac biće u prilici da pogleda  izbor filmova iz „indijskog zlatnog doba“, retrospektivu Ritwika Ghataka i Shyama Benegala (koji je i gost festivala), potom niz dela nastalih u drugoj najvećoj produkciji na svetu po broju snimljenih filmova – nigerijskom Nollywoodu, ostvarenja pionira subsaharske kinematografije, kao i desetak radova postkolonijalnog etnografskog filma.

Inspirisana aktuelnim „revolucijama arapskih naroda“, pobunama u Severnoj Africi i na Bliskom Istoku, mlada ekipa koja vodi zagrebački festival subverzije organizovala je, osim izvanrednog i veoma informativnog filmskog program u prvoj nedelji festivala, i međunarodnu konferenciju sa temom „Dekolonizacija: nove emancipacijske borbe“, koja će se održati u drugoj sedmici. Konferencija okuplja vrhunske intelektualce i vodeća imena kritičke teorije. Tako će u Zagrebu predavanja, okrugle stolove i tribine održati Samir Amin, Zygmunt Bauman, Istvan Meszaros, Terry Eagleton, Antonio Negri, Slavoj Žižek, Robert Stam, David Harvey, Gayatri Spivak, i mnogi drugi.

Festival prati i bogat, sjajno dizajniran štampani materijal. Uz pregledan katalog dolazi i dvobroj 19/20 Up & Undergrounda, svakako jednog od najboljih jugoslovenskih časopisa za kulturu i društvena pitanja. Obe publikacije sadrže tekstove učesnika konferencije i urednika programa na temu dekolonizacije i novih emancipacijskih borbi, propraćene upečatljivim fotografijama Gorana Tomaševića (Reuters). Tako u esejima na filmske teme Premendra Mazumder ispituje „Uticaj radikalnih pokreta na indijsku kinematografiju“, Robert Stam promišlja „Estetiku otpora“, Melita Zajc „Nigerijsku video-filmsku kulturu“, Etami Borjan „Etnografski film kao politički čin“, a Miroljub Stojanović, inače selektor programa indijske kinematografije nakon nezavisnosti, analizira opus Bimala Roya, jednog od najznačajnijih imena indijskog filma. U tekstovima na društvene teme, Terry Eagleton pokazuje „Zašto je Marx bio u pravu“, Zygmunt Bauman se pita „Ima li budućnost levicu?“, Antonio Negri bavi se biopolitikom, Slavoj Žižek protestima u Egiptu i Tunisu, a Budimir Lončar jugoslovenskom politikom nesvrstanih.

Jasno je da upravo iz 50-godišnjice pokreta nesvrstanih 4. Subversive crpi veliku inspiraciju. Međutim, umetnički direktor festivala, Srećko Horvat, ističe da nas istorija nesvrstanih vraća na aktuelnu situaciju rastućeg nezadovoljstva građana u zemljama bivše Jugoslavije i Balkana, vidljivog u protestima studenata, seljaka i radnika, i ravnodušnosti vlasti tih zemalja prema protestima. Horvat je na otvaranju festivala ispričao kako je poslao pismo hrvatskom ministru inostranih poslova sa zahtevom da Hrvatska osudi Mubarakov režim i podrži borbu egipatskog naroda za demokratiju, a nikakav odgovor do danas nije dobio. Horvat time naglašava da je nekada Jugoslavija, politikom nesvrstanosti, predvodila potlačeni svet u borbi za oslobođenje i protiv imperijalizma, dok danas hrvatsku vlast ne zanima ni vlastiti narod, a kamoli egipatski. S tim na umu, Subversive Festival nudi alternativu i otpor defetizmu, analizirajući političko-ekonomsku situaciju svake zemlje i tražeći, kako kaže Horvat, odgovore na pitanja „Šta se radi (pokreti otpora)?“ i „Šta da se radi?“.

Osim Srećka Horvata, ekipu i stručne saradnike Subversive Film Festivala sačinjavaju brojni mladi ljudi koje je okupio sposobni direktor festivala Nikola Devčić, a čija imena valja zapamtiti, jer upravo oni kreiraju najzanimljiviji deo kulturne scene u Zagrebu: umetnička direktorica, urednica časopisa i kataloga Dora Baras, kako se priča: srce i mozak festivala, ljubazne PR-ice Jelena Ostojić i Ivana Sansević, urednik festivalskih novina i jedan od najinteresantnijih književnih kritičara u bivšoj Jugoslaviji Boris Postnikov, te stručni saradnici Mima Simić, Igor Štiks, Velimir Grgić, Tvrtko Jakovina, Mate Kapović... Skoro svako od njih iza sebe ima nekoliko knjiga, kao i niz raznorodnih tekstova vrednih svake pažnje. Zato ne čudi što zagrebački Subversive Film Festival i ove godine održava visok kvalitet, donosi intrigantne filmove, i postavlja lucidna i provokativna pitanja. 



Komentari

  • Gravatar for plastikmen plasticni
    plastikmen plasticni (gost) | 10.05.2011. 09.19.38
    kolko kosta zizek? planiram da ga dovedem u moje selo da prica ljudima o uticaju Tarkovskog na determinisane okolnosti u uslovima postobsesivnog staljinizma u odnosu na sve veci broj povratnika staroveraca u hladni Sibir
  • Gravatar for zbunjeni
    zbunjeni (gost) | 10.05.2011. 15.27.32
    jel subverzija i toliko često korištenje Jugoslavije u tekstu?
  • Gravatar for gojko
    gojko (gost) | 10.05.2011. 16.27.00
    prava stvar!
  • Gravatar for đurđevak
    đurđevak (gost) | 10.05.2011. 19.02.01
    Sve teže varim te kvazi-anarhističke poduhhvate i državno dotirane anarhiste sa velikim iskustvom u lovu na stipendije. Hipsteri druge vrste. Fake, baš kao i revolucija L. Ristovskog.
  • Gravatar for tojko
    tojko (gost) | 11.05.2011. 09.54.27
    ja kontam da se jugoslavija pominje tri puta zato što je pokret nesvrstanih jedna od tema. a ne znam kakav bi festival trebalo održati a da nije fake? da recimo radnici javnog komunalnog sopstvenim snagama plate filmove i goste, a da se festival održava tajno, na deponiji?
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 11.05.2011. 12.42.45
    mislim da srecko ima account na karagargi. i dobru vezu
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

SEX & DRUGS & ROCK & ROLL – Mat Whitecross

Ne radim ovo da bi me pamtili, već da bih se osećao živim

Filmovi

POSLEDNJI DAN NA SMRT OSUĐENOG - Stanislas Gro i U KAŽNJENIČKOJ KOLONIJI - Silvan Rikar Mael

Klasici u stripu

Stripovi

SONJA – Dragana Kanjevac

Simbol epohe

Filmovi

LICE REVOLUCIJE – Vladimir Milovanović

Očvrsli od poraza

Filmovi

VISEĆI VRTOVI VAVILONA

Indigo deca

Albumi