Popboks - RÖYKSOPP - The Understanding [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 27.06.2005. 00:00

RÖYKSOPP

The Understanding

Prijemčivost albuma The Understanding ne čini ga albumom za par sezona, već definitivno izdanjem koje će inspirisati naraštaje

Uroš Milovanović

Ocena:
8
8/10

Bez obzira koliko se često otvarala ili zatvarala ka široj muzičkoj javnosti, elektronska dance scena pod pulsirajućim naponom dobrim delom diktira ono što će se na mainstream površini slušati kroz nekoliko sezona. Takav vizionarski duh je oduvek prati, uveliko stojeći rame uz rame sa onim što zovemo klasičan rock 'n' roll. U svim svojim mutacijama elektro pop se može uzeti kao jedan od bitnijih ogranaka vrste, iako primesa “pop” u ovom slučaju ne mora uvek da znači da je namenjena samo ljubiteljima muzike sa top-lista. I u slučaju norveškog dua Röyksopp to se mora uzeti sa rezervom.
Ovo izdanje ne treba prihvatiti kao puki nastavak hvaljenog prethodnika Melody AM (Wall Of Sound, 2001), već kao zreliju i još nadahnutiju ploču. Isijavajući u svojoj raskoši, album The Understanding svakako pripada onim elektro pločama koje imaju dublju duhovnu i emotivnu nit od sezonskih klupskih hitova, a slušaoce albuma Melody AM očekuju znatno kreativniji momenti, miljama daleko od početaka. Norveški duet Röyksopp je na ovom albumu bitno ozbiljniji, nadahnutiji i konačno sposoban da napravi izdanje koje će svakom odsviranom notom predstavljati školski primer kvalitetne pop ploče.
Svaka od pesama je priča za sebe. Od uvodne klavirske deonice koja neodoljivo podseća na Betovenovu Mesečeva sonatu, Triumphant ubrzo prerasta u pesmu prepunu dinamike i gotovo filmskih obrta. Only This Moment (novi vokal Kate Havnevik) kulminira disco romansom Beautful Day Without You i spektakularnom, zastrašujuće eksplozivnom What Else Is There u kojoj hrapavi pršteći glas pevačice Karin Dreijer (bend The Knife) cepa srce na komade. Circuit Breaker , kao potencijalni budući hit, unosi pometnju u skladno upeglane studijske matrice.
Atmosferični uzbudljivi instrumental Alpha Male nas u svom introu vraća na početke ambijentalne pop elektronike Jeana Michela Jarrea vrtoglavo nas obuzimajući i ostavljajući prepuštene gibanju. Vešto transformisanje iz neočekivano sporih i nostalgičnih u izuzetno dinamične dance pesme potvrđuje numera Someone Like Me , a poslednja Dead To The World bi dosta značila bendu Lemon Jelly kao smernica za dalji rad.
Vrlo konkretne kako vokalne tako i instrumentalne celine, bez previše lutanja, bez previše natezanja. Veoma precizno i odmereno. Prijemčivost albuma The Understanding ne čini ga albumom za par sezona, već definitivno izdanjem koje će inspirisati naraštaje. Röyksopp čak i ne insistiraju na dubljem zalaženju u underground, već se zadovoljavaju ležernim plutanjem na površini.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.