Popboks - BRIAN ENO - Another Day on Earth [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 06.07.2005. 00:00

BRIAN ENO

Another Day on Earth

Čovek koji je izmislio „ambient“ ima novi album, i to prvi sa konvencionalnim pesmama nakon 15 godina. Od Roxy Music, preko Music For The Airports, produciranja U2, saradnje sa UNKLE i nedavno remasterovanih ključnih albuma, evo ga još jedan dan na Zemlji

Luka Ivanović

Ocena:
7
7/10

Već prve sekunde uvodne This postavljaju zvučnu paletu ovog albuma, negde na pola puta od istraživačkih 70-ih i lično-kompjuterske sadašnjice. Bez ikakvih eksperimenata, pompeznosti ali i bez praznih pesama, ubrzo postaje jasno da Brian Eno nije morao da snimi ovaj album. Iako je gitara prisutna u svim pesmama, više ima ulogu sugestije no instrumenta, a akcenat postavljaju loopovi i sveprisutna sintetizovana pozadina.
Susret pop forme i funkcije ambienta nikada nije bio ovoliko iskren. Izrazita čulnost i atmosfera prepuštanja samoći stvara sliku Enoa kosmonauta, samog u nekoj svemirskoj kapsuli, tek otisnutog sa planete a već decenijama u vakuumu. Nekoliko različitih glasova, što izrazito vokodiranih, što jednostavno povišenih/sniženih, pričaju/pevaju sami sa sobom. Tek ponekad, glas Žene-Robota progovori određenu naredbu ili pitanje. Što se tiče Enovog glasa, on je na momente potpuno nesiguran i previše opušten, da bi već u sledećih nekoliko sekundi bio ukrašen sopstvenim horom i efektima.
Razvijeni, skoro romaneskni kontinuitet albuma, ujednačenost pesama i ravnomerna dinamika ne dozvoljava pojedinačnim pesama da se izdignu do statusa kakav bi trebalo da ima jedan moderan singl, ali upravo je draž albuma u čudno uspelom spoju nasleđa rock aranžmana i elektronsko-ambijentalnog pristupa u finalnom miksu.
Veliku sličnost u konzumiranju albuma sa čitanjem knjige retko ćemo naići u aktuelnoj muzičkoj industriji, a onoliko koliko je Eno bio sam u bolnici kada je pomislio na pozadinsku muziku koja će kasnije postati ambient, toliko je i ovaj Eno-kosmonaut - sam u svemiru sećanja.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.