Popboks - RY COODER - Chavez Ravine [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 07.07.2005. 00:00

RY COODER

Chavez Ravine

Svedočanstvo o strahu, nasilju i policijskoj korupciji. Tužna priča, ali i projekt koji je očigledno nadahnuo Coodera

Goran Tarlać

Ocena:
8
8/10

Svet je, naravno, pun divne muzike. Da bi ona, međutim, stigla do najšire publike potrebno je da bude otkrivena, usmerena i plasirana. Takve stvari obično se ne dešavaju zahvaljujući ljudima iz diskografskih kuća, već muzičarima koji nisu izgubili osnovne porive za bavljenje muzikom, i zato uvek iznova nalaze zadovoljstvo u otkrivanju i afirmaciji pravih vrednosti. Iako su se mnogi bavili iskopavanjem nepoznatih talenata i skrivenih dragulja, kad se govori o takvim ljudima obično se prvo pomisli na Ry Coodera.
Kao i u slučaju kubanske edicije Buena Vista Social Club pre sedam godina, Cooderu je opet pošlo za rukom da sa istinskim razumevanjem pristupi materijalu koji nema prevelike veze sa bilo kakvim ovozemaljskim trendovima: odoleo je egocentričnoj autorizaciji dokumentarističkog snimka koji bi bio od velikog naučnog, pa i... hm... političkog značaja, ali je očigledno ignorisao i drugu moguću krajnost po kojoj bi od muzike stvarane vekovima napravio (ko je rekao Peter Gabriel?!) potrošni artikl, ploču za jednu sezonu.
Na jednom takvom putu, u kome se strategijom vremeplova reaktivira prošlost, pre dve godine Cooder je stigao u Kaliforniju. A ono što ga je podstaklo na novi album je rad fotografa Dona Normarka, koji je 1949. posetio Čavez Ravin, malu meksičku zajednicu raširenu na bregu iznad Los Anđelesa. Mesto se Normarku toliko dopalo da je tu ostao više od godinu dana, fotografišući naselje i ljude koji su u njemu živeli. No, početkom 50-ih, 4.000 imigranata iz Čavez Ravina je nasilno raseljeno, naselje su poravnali buldožeri – “vesnici progresa", kako bi se na tom mestu napravio stadion LA Dodgersa. Kao jedini zapis o njihovom postojanju ostale su Normarkove fotografije.
Cooder ih je prvi put video pre četiri godine posle čega je krenuo da ih traži u nadi da će otkriti nešto od muzike koju su kolonizovani Meksikanci početkom veka doneli na to područje. Na kraju je Normark prvi pronašao Coodera: on je, naime, nekako u isto vreme počeo da radi dokumentarac o porodicama koje je upoznao '49; prvi koga se setio kada se u radu stiglo do soundtracka - bio je baš Cooder.
I tako smo dobili Chavez Ravine. Ova privlačna etnomuzikološka studija ispitivanja dualizma i suživota severnoameričke i hispano kulture snimljena je uz sviračku asistenciju vrhunske postave muzičara. Tu su starosedeoci Don Tosti i legendarni Lalo Guerrero (kome će to biti poslednji ulazak u studio) u obradi svog starog hita Los Chucos Suaves. Mesta se našlo i za pijanistu Jackyja Terrasona u posveti Chatu Bakeru In My Town, kao i za starog Cooderova saradnika, bubnjara Jima Keltnera. Nije zaboravljen ni redovni pratilac na harmonici Flaco Jimenez, pevač Little Willie G, David Hidalgo iz Los Lobosa.
Žanrovski raspon albuma se kreće od tex-mexa (aktuelni radijski singl Muy Fifí) i r'n'b standarda (Cool Cats), do jazziranih balada (prelepa Barrio Viejo Lalo Guerrera), cubane (Lieber/Stollerova Three Cool Cats) i uvrnutog bluesa koji podseća na Toma Waitsa (Its Just Work For Me).
Nostalgičan šmek ploči daje prisećanje na 40-te i 50-te godine prošlog veka kada je Čikano zajednica istočnog Los Anđelesa bila izuzetno aktivna, živopisna i produktivna. Tu se krije i deo političkog konteksta koji evocira neizbežne toponime tog vremena: od antikomunističke histerije (Don't Call Me Red Franka Wilkinsona – apsolutni favorit albuma, koji kao da oživljava duh Johnyja Casha), preko vladavine radija, pa do prvih paranoja o NLO čudesima.
Iako sistemski podseća na Buena Vistu, tematski pandan Chavez Ravine je moguće pronaći u nekim Springsteenovim radovima: akustičarskom The Ghost Of Tom Joad (1995) ili pojedinim pesmama sa ovogodišnjeg Devils & Dusta albuma: koristeći prave i izmišljene istorijske likove (u ovom slučaju, sa granice Teksasa i Meksika), u sva tri navrata to je svedočanstvo o strahu, nasilju i policijskoj korupciji. Tužna priča, ali i projekt koji je očigledno nadahnuo Coodera.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.