Popboks - LEMON JELLY - '64 - '95 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 13.01.2005. 00:00

LEMON JELLY

'64 - '95

(Impotent Fury)

Vukša Veličković

Ocena:
3

3/10


Muzika Lemon Jelly oduvek mi se činila neubedljivom. I pored svoje prijemčivosti, njihov zvuk nikada nije bio dovoljno chill, opet, ni autentično mračan, kao što to čine Kruder & Dorfmeister i slični izvođači, skloniji eksperimentisanju. Tako su Lemon Jelly od samog početka na pola puta između prvoloptaškog easy liseninga i autorskog izraza. A taj međuprostor vrlo lako se pretvara u ništa.
Nick Franglen i Fred Deakin objavili su još jedan album u svom prepoznatljivom maniru – malo trip-hop, malo downtempo breakbeat, malo “čudnih” vokalnih semplova, tu i tamo lepršava gitarica, provuče se po neki bongos, taman toliko da se vratite svojim letnjim chill out kompilacijama.
Power rock rifanje u Come Down On Me zvuči kao Chemical Brothers otpadak, baš kao i Slow Train, zamoran breakbeat preko semplova barber shop kvarteta. Only Time je klasičan Lemon Jelly mid-tempo sa usporenim vokalom i istočnjačkim gitarskim harmonijama, upečatljiv na prvu loptu, ali u suštini veoma dosadan. Don't Stop Now je još jedan bezizražajan sudopera-groove za popodnevno pranje sudova, dok trip-hop soul balada Make Things Right, po uzoru na 4 Hero iz kasne, najgore faze njihove karijere, još više razvodnjava priču.
Finiš u neku ruku spasava ploču od potpune propasti – energična Go, suptilna A Man Like Me i bossa-nova scratch crossover Stay With You, jedine su numere vredne pomena na ovom bledunjavom izdanju.
Lemon Jelly zvuče kao Moby koji je popušio džoint previše, a sviraju pesme koje su Thievery Corporation odlučili da nikada ne snime. Kao i obično u njihovom slučaju, najbolja stvar na albumu su njegove korice.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.