Popboks - SYLVIE LEWIS - Tangos & Tantrums [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 18.07.2005. 00:00

SYLVIE LEWIS

Tangos & Tantrums

Usvojena kćerka Julie Andrews i Woodyja Alenna, daleka sestričina Merilyn Monroe, cimerka Suzanne Vega, dobra drugarica Leslie Feist

Svetlana Đolović

Ocena:
8
8/10

Nema veće sreće kad u mnoštvu skrivene i neskrivene muzike, uz nečiju pomoć ili sami, pronađete neku slatku, dragu ploču, pravi mali dragulj, nešto što može da ostane samo vaše, a može i da čudnim i neobičnim putevima stigne do mnogo ruku, mnogo srca.
Debi album američke kantautorke Sylvie Lewis je jedan takav bombon. Njegova setna iskrenost osvaja na prvo slušanje. I ostaje tu negde u glavi, kao utočište u kišnim danima, uz mirne večeri sa prijateljima i sanjiva, lenja jutra.
Iako njen trenutni incognito status može da sugeriše autsajderske ambicije, ona je viđena za velike uspehe. Konačno, njen londonski bekgraund i činjenica da je legendarni George Martin producent njenog prvog demo snimka, da je studirala kompoziciju na čuvenom Berkliju, te da je ovaj album miksovao poznati Bob Ezrin (Pink Floyd, Lou Reed), govore u prilog tome. Ali nekako kao da i sama čuva svoj prefinjeni talenat za odabranu publiku.
U moru sumornih, zbunjenih, krkhih, ucveljenih, besnih, sluđenih žena sa gitarom, ili onih koje dahću, trepću, mucaju, krešte, cvile, stenju, plaču i urlaju uz druge instrumente, prava je radost slušati jednu laku i jednostavnu ploču, senzualnu i otvorenu, pametnu i duhovitu, skromno raskošnu i tako neodoljivo melanholičnu.
Sylvie Lewis je autorka sa savršenim osećanjem za pop, koji prožimaju uticaji jazza, predratnih kabarea, starinskih valcera, filmskih i pozorišnih klasika mjuzikla, toliko prijemčivim da se na trenutak čini da su u pitanju obrade nekih poznatih pesama čija imena nikad niste znali. Njeni testovi su lucidni i duhoviti, katkad cinični, često samo-ironični, sentimentalni i nikad samosažaljivi. Onako slatko-gorki. I uvek ljubavni.
Njeni dragi gosti muzičari stvaraju najumilnije tonove, a među standardnim šarenim instrumentima su i wurlitzer klavijature, hammond orgulje, harmonika, zvončići, melotron, harfa...
Poslušati:
Sylvie Lewis je usvojena kćerka Julie Andrews i Woodyja Alenna, daleka sestričina Merilyn Monroe, cimerka Suzanne Vega, dobra drugarica Leslie Feist – francuski šarmantna i zagonetna, njujorški slobodna i zanimljiva, losanđeleski opuštena i otvorena.
Lepa i zavodljiva, skrivena pod prigušenim svetlom u uglu svoje sobe, čeka da je otkrijete.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.