Popboks - FRANK BLACK - Honeycomb [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 19.07.2005. 00:00

FRANK BLACK

Honeycomb

Album koji američka kritika opisuje kao „zvuk Georgea Straita sa vrlo gadnim mamurlukom” donosi jednog novog Franka, čoveka koji peva o sreći („Sing For Joy“), dok gori od emocija („I Burn Today“): naučio je da ne mora da vrišti i razbija gitaru kako bi to dokazao

Branislav Predojević

Ocena:
8
8/10

Raspuštajući početkom 90-ih The Pixies, najveći alternativni bend tog doba, njihov frontmen i lider je izjavio da mu je jedini cilj - u karijeri stvarati muziku neopterećenu bilo kakvim trendovima. Ključne reči: jednostavnost i čistota.
Manje-više, to je Blacku Frensisu, alias Frank Blacku, potom uspelo kroz čitav niz odličnih albuma, urađenih solo ili u pratnji pratećeg benda The Chatolics. A gitarističku buku, siloviti ritam i puštanje vokala do granica izdržljivosti je zamenila lo-fi produkcija, preispitivanje rock 'n' roll korena kroz country/blues štih novih pesama, veći upliv akustičnih gitara, mirno pevanje i... tihu napetost na granici eksplozije.
Honeycomb je korak napred u misiji ispitivanja tišine kao drugog lica buke. Isterujući demone prošlosti prošlogodišnjom turnejom sa ponovo ujedinjenim The Pixies i zadovoljavajući na taj način tvrdokorne fanove koji nisu prestali da žale za tim bendom, Frank je došao do pozicije kojoj je težio kroz čitavu solo karijeru: da radi šta hoće.
Honeycomb je snimljen u Nešvilu kroz formu produženog sessiona Blacka i nešvilskih veterana Stevea Croppera, Reggie Younga, Spoonera Oldhama, Davida Hooda, Antona Figa i Buddyja Millera, a pod producentskom palicom čuvenog Jona Tivena. T okom sessiona ekipa u studiju preispituje kako covere slavnih rock pesama, tako i Blackov autorski materijal. Ogoljen do same suštine i primarnog konteksta rock pesme na relaciji glas-gitare-bas-bubanj, Honeycomb je snimljen onako kako se to radilo 60-ih: muzičari sviraju i pevaju, a producent snima. Rezultat je niz od 14 pesama koje se takmiče svojom jednostavnošću i iskrenošću u slavljenju primarnih rock emocija: radosti i tuge iskazanih kroz formu plemenite zabave. A zabava je ključna reč u opisu ovih pesama i to se jasno čuje u svakom tonu.
Poslušati:
Radost sviranja i stvaranja muzike se oseća bez obzira da li je reč o međuigri gitare Stevea Croppera i Blackovog glasa u sjajnoj Another Velvet Nightmare, bizarnoj Blackovoj ljubavnoj ispovesti o razvodu sa bivšom suprugom Strange Goodbye ili verziji čuvene luzerske himne Dark End Of The Street koja ubedljivo pokazuje šta je Gram Parsons mogao napraviti da je svoju muziku hteo da snima u pop maniru.
Frankovi tekstovi su i dalje otkačeno-bizarne priče o ljubavi, smrti, seksu, vanzemaljcima, vožnji kroz pustinju i svemu drugom što dođe u njegovu glavu. Album koji američka kritika opisuje kao „zvuk Georgea Straita sa vrlo gadnim mamurlukom” donosi jednog novog Franka Blacka, čoveka koji peva o sreći (Sing For Joy), dok gori od emocija (I Burn Today): naučio je da ne mora da vrišti i razbija gitaru kako bi to pokazao.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.