Popboks - THE JUAN MACLEAN - Less Than Human [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 15.08.2005. 00:00

THE JUAN MACLEAN

Less Than Human

Daleko od toga da je ovo veseo ili album koji “pumpa”, već kao da se sav umor slio u prste koji su isti preneli u zvuk. Sva sreća da se nešto programira pa svira samo, a već će se naći izvesni duh koji je će izgovoriti „C'mon Over / And Dance With Me“

Luka Ivanović

Ocena:
6
6/10

Producentski duo DFA se tokom poslednjih par godina uvrstio u sam vrh svetske produkcije, a nakon ponuda za saradnju od strane Janet Jackson i potpisivanja ugovora sa EMI-jem došlo je i do prvog albuma na etiketi DFA čiji su oni “samo” producenti. Na ovom albumu sa one strane studijskog stakla nalazi se nekadašnji frontman Sub Pop benda Six Finger Satellites, ali to iz preslušavanja nećete ni pomisliti. Istina, Sub Pop je izdao pre dve godine i Postal Service, koji je zvučno znatno bliskiji ovom albumu.
Susret indie muzičara i dance/clubbing producenata se u Americi, po svemu sudeći, sasvim spontano odvija - jasno je koliko je američka scena danas zdravija od engleske.
Ova saradnja dovela je do albuma koji će se, uprkos izrazitom indie backgroundu, više uklopiti u lifestyle prosečnog mlađeg iole inteligentnijeg klabera koji tek zagrizao u elektro.
Daleko od toga da je ovo veseo ili album koji “pumpa”, već kao da se sav umor slio u prste koji su isti preneli u zvuk. Sva sreća da se nešto programira pa svira samo, a već će se naći izvesni duh koji je će izgovoriti C'mon Over / And Dance With Me.
Najveći problem albuma Less Than Human je upravo težina DFA nasleđa, pa će se u konačnom miksu pojaviti skoro identični bubnjevi iz LCD Soundsystem pesama. To je problem kojim bi trebalo da se pozabave i producenti, ili će svako sledeće DFA-producent izdanje nositi ostatke sa prošlih snimanja. Retro vokoderi, vesele bas linije, veštački ali i vešti bubnjevi i nezaobilazni sintisajzeri svih boja, kada se saberu, daju jasan zbir i svrhu albuma Less Than Human - u klubu, a naročito posle kluba. Tako je apsolutni klub Tito's Way, a apsolutni posle kluba In The Afternoon.
Ukoliko recenzije služe prepisivanju recepata, ovo je idealni antidepresiv protiv nostalgije i nesanice prouzrokovane noćnim životom.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.