Popboks - ALICE COLTRANE - Translinear Light [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 30.11.-0001. 00:00

ALICE COLTRANE

Translinear Light

(Impulse!)

Vukša Veličković

Ocena:
9

9/10


Translinear Light je prvi album Alice Coltrane posle 26 godina. Ostavivši za sobom neke od najvažnijih ploča u istoriji jazza (Ptah The El Daoud, Universal Consciousness, World Galaxy) gospođa Coltrane se početkom sedamdesetih povukla iz muzičkog sveta da bi se posvetila meditaciji i spiritualizmu. Zato je Translinear Light važna ploča, ne samo za nju lično, već i za savremeni jazz koji je proteklih decenija ostao uskraćen za delo istinskog genija.
Objavljen za pionirsku etiketu Impulse!, album sumira sve što je njenu muziku krasilo oduvek: uzavrelu strast, posvećenost duha i energiju kosmičkih daljina. Jack DeJohnette/Jeff “Tain” Watts za bubnjevima, Charlie Haden/James Genus na basu i sin Ravi Coltrane na tenor saksofonu, predstavljaju više nego moćnu podršku. Ovoga puta, Alice ne svira harfu (njen zaštitni znak) već iz pozadine suvereno vlada svojim klavirom, od nizanja vrludavih arpeđa, preko preciznih molskih i istočnjačkih harmonija, do oštrih pasaža na električnom Wurlitzeru.
Kroz nove interpretacije stare numere obojene su drugačijim sjajem, pre svih prelepa Blue Nile, neprevaziđeni klasik sa Ptah The El Daoud (1970). Alice nudi i nove verzije kompozicija svog pokojnog supruga Johna: Ravijev saksofon u Crescent je nežan i opčinjavajući, dok DeJohnettov solo u kataklizmičnoj Leo zvuči kao kiša metaka koji padaju iz oblaka.
Produkcijski perfektna, ritmički precizna, Translinear Light je veličanstvena ploča i dostojan nastavak remek-dela A Love Supreme koje je John Coltrane snimio daleke 1964.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.