Popboks - SIGUR RÓS (II) - Takk.. [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.09.2005. 00:00

SIGUR RÓS (II)

Takk..

U današnjem prikazu albuma toplovodnih melanholika sa hladnog Islanda, naš novi prijatelj iz EU objašnjava svoja (izneverena) očekivanja, podsmehe i iznenađenja

Christian Mund

Ocena:
10
10/10

Konačno. Nije bilo nimalo lakobeznjih. Izgleda da suse mojom radoznalošću s pravom poigravali mnogi posetioci koncerata na poslednjoj turneji (i) svi ti P2P-pametnjakovići: “Nova ploča počinje tamo gde se prethodna završava”. Dinamično, glasno, dramatično. Nije da mi se epski momenti ne sviđaju, ali kad bi Sigur Rosmogli da snime nešto baš po mompo ukusu, onda bi to bio Popplagi?.
1. Takk...
To sam očekivao: nervozno škripanje seširi prostorom, da bi selagani bas konačno smilovao, šapatom - "Smiri se. Tu si. Stigao si na cilj."
2. Glósóli
Neverovatno. Tu sam, zanesen. Krećemo zajedno.Ispočetka strpljivo. Imamtek tolikovremena da se kratko osvrnem i pomislim: ovo će da mi se svidi. Onda mi beže, sve brže.
3. Hoppípolla
Tusmo, dakle.Šta sam još očekivaood ovoga albuma? Ne znam, ne zanima me. Jedan pokret, jednostavno, lagano, prijatno.
4. Með Blóðnasir
Pritešnjen sam rasipnom energijom bubnjeva. Ovo neće biti tako lako, tek na pola puta do istine. Sećanje, očekivanje. Šta mezapravo očekuje?
5. Sé Lest
8:41. Brojač na displeju krećeunazad. Ovde ćemo se, izgleda, nešto duže zadržati. Ksilofon i klavir. Gudačime oslobađaju odnapetosti. Ova pesma nešto smera?! Na poluvremenu se čini, kao da ćeto da bude ikraj. Iznenadni valcer. Zbunjen sam. Opet se spodsmehom javljaju gudači. OK. Razumeo sam. Od sada - ništa ne očekujem. Jednostavno uživam.
6. Saglópur
Otkriven sam. Već mi je pomalo neprijatno. Do 1:52 razmišljam kako je moj egoizam znao da pokvariprve utiske kod mnogih albuma. 1:53 - prestajem da razmišljam.
7. Mílanó
Nema sumnje i pitanja. To je ono što samo oni znaju. Lebdeći osećaj u komepo prvi put iiz posve nepoznatog uglaposmatramo stvarnost. Zahvalan što su mi dalidovoljno vremena zato. Lagano,spuštamse na zemlju.
8. Gong
Tužnigudači. Par ljutih gitarskih deonicaćeodmah sve darazjasne. Ali, ni tonije dovoljno.Iznenada bubnjevi nedvosmisleno tutnje. Pevanje nimalo ne zaostaje za instrumentima. Znam da poruka ne glasi "you liar!" i kakva god da je, stigla je na pravo mesto.
9. Andvari. Malanholija daje pesmi formu. Da je Tak... jedna normalna ploča ovo bi već bio kraj.
10. Svo Hljótt
Poput Robert de Nira i Al Paćina u Vrelini.Finalni susret koji bi ujedno trebao da budei kraj filma. Njihova bliskost zaprepašćuje. I kad se njihovi putevi razilaze, film se potpuno neočekivano zahuktava.
11. Heysátan
Happy end ne postoji. Kraj je izvestan i neizbežan. Buljim u špicu svedo poslednjeg copyrighta. Tišinu ne osećam. Vraćam se sebi, ne baš do kraja. Pritiskam play ponovo, jer moram.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.