Popboks - STEREO MC'S - Paradise [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.11.2005. 00:00

STEREO MC'S

Paradise

Tri su potporna stuba Stereo MC's čuda: 1. unikatan muzički spoj electro-acid house-dub-hip-hop-funky ritmova; 2. prepoznatljivi način repovanja Rob B-ja i njegovi univerzalni i psihodelični tekstovi; 3. sjajno implementirani ženski soul vokali

Aleksandar Pavlić

Ocena:
7
7/10

Verovatnoća da Stereo MC's snime loš album je ista kao da DSS podrži novi umetnički projekat The Residents. To znači da nas opet nisu iznenadili sa zauvek svežom i pozitivnom muzičkom energijom
Očigledna je nelagodnost koju Rob B (rođen kao Rob Birch) i DJ/producent The Head (Nick Hallam) osećaju kada se nalaze pod okriljem velikih muzičkih etiketa, a pogotovo kada su u društvu njihovih producenata kojima je jedini cilj prekrajanje albuma zarad što većeg uspeha u prodavnicama. Tako su prinuđeni da po drugi put osnuju svoju etiketu, ovog puta Graffiti Recordings, da bi izdali peti studijski album, posle „samo“ četiri godine pauze.
Its been difficult to make music and just ignore all the bullshit that was going on. The real paradise is losing yourself in the music, rolling with it so when you hit that vibe you just keep going, and the problems just fade away.
Kod njih je sve tako jednostavno i prirodno. Album otvara angažovana pesma Warhead, njihov jasan stav o ratu i njegovim gospodarima. Fenomenalan groove, sjajna prateća duvačka sekcija i, naravno, sugestivni vokal Rob B-ja. Sreća ispunjava moje srce - i shvatam koliko su mi nedostajali.
Sledi plesna Set it Of, klasičan stereomcjevski komad koji je mogao biti snimljen i pre pet, ali i za pet godina. Šablon je sledeći: uvodni ženski vokali (oko 10 sec) u koje uplivava electro-funky ritam prošaran gitarom, da bi posle 30 sec. na ovaj dance talas uzjahao Rob B. Ne postoji grupa, osim Stereo MC's, kojoj bih mogao da oprostim ovoliko ponavljanja. To jednostavno u njihovom slučaju ne opterećuje. Naprotiv, iznova pokreće!
Ispovest First Love, odnosno duet Rob B-ja sa samim sobom, stvara ugodan šizofren osećaj slobode. Njegov alter-ego u vidu slabašnog glasa po ugledu na savremene hip-hop trendove zvuči u isti mah dopadljivo i uznemirujuće.
Tri su potporna stuba Stereo MC's čuda: 1. unikatan muzički spoj electro-acid house-dub-hip-hop-funky ritmova; 2. prepoznatljivi način repovanja Rob B-ja i njegovi univerzalni i psihodelični tekstovi; te naravno, 3. sjajno implementirani ženski soul vokali.
Usled poslednjeg pregrupisavanja kao prateći vokal došla je Sara J, a u fenomenalnoj blues baladi The Fear gostuje Stephanie Mckay (stalni član acid-jazz kolektiva Brooklyn Funk Essentials ). Ovo je svakako vrhunac albuma, a osećajnost i strast, pomalo neuobičajna za njihove pesme, ovde dominiraju i osvajaju, pa nije ništa čudno ako posle nje malo promislite o ljubavi.
Samo na prvi pogled se čini da album isto zvuči kao prethodni, sve novine su vrlo diskretno upakovane, a zanimljivi primeri su Float On sa electro rifom koji kao da je skuvan u kuhinji Allison Goldfrapp, te Breath Out napravljena po drum and bass ključu.
Ostatak albuma je uglavnom klasičan Stereo MC's funk, uključujući i naslovnu Paradise. Izuzetak je instrumental Out of Control koji zatvara album, sa stereotipnom istočnjačkom melodijom, malo ispod dometa ostalih pesama..
Kao neki muzički reset, Stereo MC's su gotovo neophodni svakih par godina, jer svojim pojavljivanjem stvari postavljaju na svoje mesto: nenametljivo i samouvereno.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.