Popboks - NEIL YOUNG - Greatest Hits [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 29.01.2005. 00:00

NEIL YOUNG

Greatest Hits

(Reprise Records)

Goran Tarlać

Ocena:
6

6/10
 


Objavljivanje izbora najvećih hitova Neila Younga u digitalnom formatu bi, uz svu opasnost da zazvuči pretenciozno, mogao da bude istorijski trenutak. Čovek koji godinama uporno zagovara analogno preslušavanje muzike u jednom detalju je sačuvao svoju tvrdoglavost: preslušavanje DVD stereo formata (bonus diska), na kome se nalaze iste pesme kao i na samom CD-u samo ujednačenijih bas frekvencija i toplijeg miksa, na ekranu prati slika vinilne ploče koja se na virtuelnom gramofonu vrti u realnom vremenu.
Bilo da je reč o odavanju počasti vremenima u kojim je Young snimio svoje najbolje pesme ili da je to tek mudar trgovački trik, taj nostalgični detalj se može smatrati jednim od ključnih argumenata za kupovini ovog izdanja. Drugi razlog se krije u činjenici da je ovo tek druga the best kompilacija (prva, Decade je objavljena 1977) u karijeri ovog kanadskog gitariste.
Poređenje se Decade se zato nameće samo od sebe: 11 od 16 pesama sa izdanja objavljenog prošlog decembra snimljene su u periodu 1969-1971 koje Decade itekako dokumentuje. Takođe, preskočena je Youngova Buffalo Springfield faza, te “mračniji” albumi poput On The Beach (1974) i Tonight's The Night (1975). Period posle 1977. je pokriven sa tek četiri pesme: Comes A Time - 1997, Hey Hey, My My (Into the Black) - 2001, Rockin' In The Free World - 1989 i Harvest Moon - 1991.
Kupiti ili ne?
Oni koji žele hitove, nabaviće jednostruku varijantu koja se zove Decade. Publika koja želi zagrebati ispod površine posegnuće za mnogobrojnim piratskim bootleg izdanjima koji sadrže raritete, B strane i koncertne snimke - uključujući izvanrednu I'm The Ocean koja poslednju deceniju među najzadrtijim poklonicima uživa kultni status.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.