Popboks - MARY J BLIGE - The Breakthrough [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 17.02.2006. 00:00

MARY J BLIGE

The Breakthrough

Ono što izdvaja The Breakthrough od ostalih albuma Mary J, a što je publika sudeći po No1 na Billboard listi žarko priželjkivala, je da na veoma nepatvoren način veliča ljubav i podršku koja je konačno došla na mesto patnje i čežnje

Vladimir Petković

Ocena:
6
6/10




Odmah da se razumemo: dao bih sve Bijonse, Maraje, Vitnije i Alije zajedno za jednu Mary J. Blige. Verujem da bi ih mnogi odavde dali i za d žabe, ali to je opet još jedan od tranzicionih problema u Srbiji zbog kojeg će morati da se usvoji još po koji paket zakona.
MARY J BLIGE
Opet, koliko god mrzeli sve ostale „dive“ koje su se potpisale ispod VH1 Divas šoua u Las Vegasu i koliko god da ste se pitali zašto je jedna kanadska kaubojka Shania Twain stavljena rame uz rame sa gospođom Blige, toliko nikada nije bilo dvojbe da Mary J. Blige u potpunosti opravdava epitet Dive, ma koliko je prinuđena da ga na tim manifestacijama deli i sa „onom drugom“ Kanađankom Celine Dion.
I pored toga što je potencijalno nešto najbolje što se desilo soul žanru od Arethe Franklin, Mary je uvek insistirala na hip hop stavu, svom teškom odrastanju na ulici sa umalo fizičkom pretnjom onome ko pokuša da je povredi. Time je svako povezivanje sa „slabašnim“ i previše ženstvenim r’n’b izvođačima bilo u potpunosti isključeno.
MARY J BLIGE
Sve je to negde trajalo do 2001, kada je Mary J. Blige stavila tačku na svoju životnu dramu, rešila se svoje ovisnosti o razne droge i alkohol i izdala No More Drama. Međutim, uplovljavanje u sigurne vode joj je donelo jedan nadasve prosečan album Love and Life, gde se posle više godina vratila Puff Daddyju kao producentu (on je i producent njena prva dva albuma) koji je u skraćivanju svog imena na P Diddy uskratio i Mary J za jedan pošten album.
Sa sedmim albumom kraljica soul hip hopa se sve više se odvaja od svog tough imidža. Niz pesama o zaljubljenosti u svog čo’eka se kreću od modernijih No One Will Do i Be Without You, do potpunih soul klasika i neverovatnih vokalnih izvođenja u I Found My Everything i Father In You, u kojoj od svog muža traži gotovo očinsku podršku, s obzirom oca u svom odrastanju nije imala.
Ono što izdvaja The Breakthrough od ostalih albuma Mary J, a što je publika sudeći po No1 na Billboard listi žarko priželjkivala, je da na veoma nepatvoren način veliča ljubav i podršku koja je konačno došla na mesto patnje i čežnje od ranije, kao i rađanje jedne nove, ženstvenije Mary, koju najbolje opisuje završna So Lady.
Nešto drugačiju temu obrađuje MJB da MVP numera koja se oslanja na skorašnji hit Game & 50 Cent (Hate It Or Love It), gde nas Mary vodi kroz sve stupnjeve svoje karijere. A ispostavilo se da je rezultat spajanja dva neverovatna vokala u obradi pesme One (duet sa Bono Voxom) jedna prilično dosadna interpretacija U2 klasika, u odnosu recimo na ranije dobro odabranu obradu pesme As (obrada Stevie Wondera) koju je izvela sa George Michaelom.
Mary J. ovim albumom potvrđuje svoj status moderne soul kraljice, ali proboj kojim se diči naziv ovog albuma nije veliki. On je usledio na Maryinom ličnom planu i u proizvođenju nekolicine potencijalnih soul standarda, ali za nekoga ko poseduje toliki talenat i u stanju je da na ovaj način pretoči emocije u melodiju, nešto ipak fali. Možda malo drame u njenom životu.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.