Popboks - EYESBURN - How Much For Freedom? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 03.03.2006. 00:00

EYESBURN

How Much For Freedom?

Eyesburn u novoj postavi zvuče nadahnutije i ozbiljnije nego ikad. Marleyjeva So Much Trouble In the World je najbolja obrada Eyesburna do sada. Fenomenalan rif i odlično aranžirani duvači. Potresno

Aleksandar Pavlić

Ocena:
8
8/10




Ovo je najzreliji i najkompleksniji album Eyesburna. Poslednji rezultati istraživanja fuzije HC-a i reggaea vrlo su uzbudljivi, i ovoga puta sadrže komponentu koja otvara novu dimenziju u zvuku grupe: proširivanje duvačke sekcije sa još jednim trombonom i bariton saksofonom Duleta Petrovića, koji ima značajno mesto u većini pesama, odličan je potez i krupan muzički pomak.
Eyesburn postoje skoro 12 godina i ovo je njihov sedmi album. Zaista je toliko vremena (i albuma) prošlo, i u tom periodu grupa je prešla dug put od perspektivne hard core ekipe (album Freedomized, 1995) do respektabilnog crossover benda. U međuvremenu se dogodila beznadežna inficiranost reggaeom i nekako logično spajanje žanrova koji su muzički toliko različiti, a opet po pitanju društvene i političke angažovanosti u tekstovima nesporno slični.
EYESBURN: How Much For Freedom?
foto: Ninoslav Dotlić
Reggae je u ovom savezu kao stariji i iskusniji brat povremeno preuzimao primat (albumi Gabau! iz 2001. i Cool Fire sa Ank Steady Spearom iz 2002), ali se od samog početka videlo da je u pitanju veliko poštovanje i neizmerna bratska ljubav. Iskrenost, originalnost i posvećenost su elementi koji održavaju ovaj muzički savez, ali i stalno napredovanje grupe iz albuma u album.
Prošle godine je pred sam početak snimanja novog albuma došlo do značajnih promena u bendu. Eyesburn su napustili originalni basista Vladimir Lazarević i gitarista Ninoslav Filipović (u grupi od albuma Fool Control, 2000). Oni su, inače, uz Dejana Utvara dali značajan doprinos pesmama koje se nalaze na ovom izdanju. Novi članovi postali su Dule Petrović (bariton saksofon, Dvojac bez kormilara, ex Playboy), Dalibor Vučić (bas, klarinet, ex Del Arno Band) i do tada čest gost Vukašin Marković (trombon, prateći vokal, Smoke'n'Soul).
Eyesburn u novoj postavi zvuče nadahnutije i ozbiljnije nego ikad. Svako ko je preslušao ovaj album i bio na pretpromotivnom koncertu zna na šta se misli. Objašnjenje svakako sledi.
EYESBURN: How Much For Freedom?
How Much For Freedom? otvara tribal reggae instrumental Higher Region. Sporog ritma i sa naznačenom duhovnom notom, vrlo lako se može zamisliti kao uvodna pesma budućih koncerata koju publika sluša dok u mraku čeka početak nastupa, a sam bend se iza bine za to vreme ritualno priprema da isporuči novu količinu pozitivne energije.
Nagli prelaz između spiritualnog i novog (Eyesburna) sprečiće Injustice – hard rock reggae revelation himna sa univerzalnom pričom o nepravdi. Soul Reaches to the Sun počinje klasičnim HC rifom, posle kojeg sledi potpuni preokret – uleće sax podvučen sjajnom gitarom, povremeno mu se pridružuje trombon, da bi u jednom trenutku Vučko imao solo na klarinetu. Sve mi se pomešalo i osećam blagu vrtoglavicu potpuno ispunjenu zadovoljstvom.
U veću brzinu ringišpila ubacuje nas Terrorvision – tvrđe i beskompromisnije sa jednako odličnim saksofonom. Sledi In War With The System, najbolja pesma na albumu i novi neočekivani Eyesburn. Dule ovde dobija najviše prostora, koji, naravno, koristi da bravurozno poentira. Ostatak grupe nesebično asistira sa pre svega superkompaktnim ritmom i odlično otpevanim vokalnim deonicama. Ovo je najdalja tačka koju je Eyesburn dosegao na crossover putu i fascinira opuštenost kojom je ona osvojena. Hrabro i avangardno.
Pomenuta pesma nije eksces, već ceo album odiše sličnom atmosferom. Recimo, u Life saksofon i gitara zajedno grade HC rif koji će vas jednostavno oduvati, a u sličnom maniru je urađena i Eyes are the Lights, koju karakteriše i odličan angažovan tekst. Evo dela:
Eyes are the Lights
Of our Body and our Soul
Why You Talkin to Me
Hiddin' Up Your Eyes.

All (Most) Of You Hipocrites
And Money Is Your Control
Anyway You Show Your True Disguise.
EYESBURN: How Much For Freedom?
foto: Ninoslav Dotlić
Tekstovi svih 12 pesama su angažovani, neopterećeni dnevnom politikom i bave se temama koje više nego ikad dobijaju na značaju. To su individualne slobode, socijalna pravda, novac i materijalno bogatstvo kao jedine ambicije savremenog čoveka i uopšte borba protiv nakaradnog i materijalističkog sistema vrednosti. Zanimljivo je da je album mixovan u Beču (studio f.e.n.n.e.s.) pod producentskom palicom Bobana Milunovića.
Na albumu se nalazi i obrada pesme Boba Marleyja So Much Trouble In the World, o kojoj neću ništa reći da ova recenzija ne bi postala preopterećena hvalama i tako se raspala u paramparčad.
(Šapnuću, ipak, nek ide život. Približite se.)
S-J-A-J-N-O. Fenomenalan rif i odlično aranžirani duvači. Potresno. Najbolja obrada Eyesburna do sada. Da je samo Bob živ, pa da čuje.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.