Popboks - MOGWAI - Mr. Beast [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 07.03.2006. 00:00

MOGWAI

Mr. Beast

U vremenu kada je shuffle sve pritiskanija opcija na plejerima veće su šanse da pojedine numere sa ovog albuma budu prihvaćene van njegovog konteksta nego prilikom intenzivnog slušanja. To možda ide u prilog samim pesmama, ali ne i albumu koji bi trebalo da bude zrela celina

Luka Ivanović

Ocena:
6
6/10




Iako koju godinu mlađi od sada ne tako aktuelne i podesne odrednice postrock, Mogwai je bend koji je sigurno druga asocijacija na istu. Prva je Tortoise. Nakon skoro 10 godina od debitantskog dugosvirajućeg izdanja Ten Rapid, novi album ne donosi neku promenu u zvuku koju bi godine rada možda podrazumevale, već kao da predstavlja skup najzanimljivijih (ali ne i najboljih) pesama koje je ovaj škotski bend snimio (ali ne i izdao) u poslednjih nekoliko godina.
EMINEM
Ovih 10 pesama, sa izuzetkom Acid Food i Travel Is Dangerous, pri tom su više B strane nego kompletna albumska rešenja. Mogwai ne mogu da odluče da li prave album za intimno jutro koje dolazi ili podivljalu noć u zamahu. Tako, s jedne strane, stoje mirne klavirom dominantne downtempo uspavanke (Friend Of The Night, Auto Rock), a s druge distorzirani izleti u metalizirani zvuk sličan bendu Envy, koji izdaje za etiketu kojom upravljaju Mogwai (Glasgow Mega-Snake, We’re No Here).
EMINEM
U vremenu kada je shuffle sve pritiskanija opcija na plejerima veće su šanse da pojedine numere sa ovog albuma budu prihvaćene van njegovog konteksta nego prilikom intenzivnog slušanja. To možda ide u prilog samim pesmama, ali ne i albumu koji bi trebalo da bude zrela celina.
Kako je neki bend nakon 10 godina rada dozvolio sebi takav korak možda je pitanje o kojem uopšte ne treba razmišljati jer su sa prvim singlom uspeli da uđu na UK Top 40. Taj singl je krajnje prosečno-klasična postrock kompozicija kakva je mogla biti snimljena i ’96, pa je još jednom dokazana inercija brojnih tamošnjih fanova.
Najveći problem albuma, dakle, leži u činjenici da se njegovi delovi, koji sami po sebi nisu loši, vrlo teško uklapaju u celinu koja dolikuje standardima Mogwaia i, uopšte, muzike sa narativom.
Sledeći put, sastanak oko tracklista i debata za ili protiv jednog zadovoljavajućeg albuma naspram dva vrlo zanimljiva EP-a.
Do tada, bar ce Acid Food, nadajmo se, biti izdata kao singl #2.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.