Popboks - DAFT PUNK - Human After All [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 30.11.-0001. 00:00

DAFT PUNK

Human After All

(Virgin)

Vukša Veličković

Ocena:
8


8/10
 

Daft Punk verovatno nikada neće napraviti novi Homework. Thomas Bangalter i Guy Manuel de Homem Christo zadali su 1997. godine domaći zadatak kojim očito nisu dalje želeli da se bave, ostavljajući drugima da traže rešenja. Međutim, nakon superficijelnog i neubedljivog Discovery iz 2001, Daft Punk se vraćaju u svoje humanoid-android odore. To, naravno, znači da obilato koriste procesovane gitare, retro zvuk analognih sintisajzera i naravno - vokodere.

Human After All je pre svega zabavna ploča, a to je u ovom trenutku ono što se od francuskog dvojca i očekuje. Ovaj album nastavlja tamo gde je počeo Homework i govori ono što je Discovery trebalo da kaže.
Već je uvodna (naslovna) numera dovoljna da nas podseti zašto su nam toliko nedostajali: sintisajzeri žvaću, gitare klize kao po ledu, ritam ne dopušta mirovanje. The Prime Time Of Your Life u nastavku melodično koketira sa glitch-noiseom; dabome, opet je tu vocoder refren preko zarazne bas linije. Otprilike na polovini numere glavna tema najednom iščezava, a bas prelazi u sugestivnu monotoniju, glatka techno vožnja se ubrzava, ubrzava, i još više ubrzava, krešendirajući u zvucima magnetofonske trake koja se odmotava u pikselima buke. Steam Machine je nešto na šta bi Primal Scream bili ponosni: sablasni techno-rock u oblacima dima što plivaju kroz kosmičku maglu, dok elegantno filtrirani soft-disco Make Love i usporeni house Emotion stoje u finom kontrastu sa noizičnom The Brainwasher. Ali zato prvi singl Robot Rock počinje... pa, baš onako kako očekujete, urnebesno: pompezan Van Halenovski gitarski rif, seksi vokoderština u refrenu, i eto prvog hita.
Numera sa verovatno najviše retro-šmeka je Television: Bangalter i de Homem Christo se ne obrušavaju na sveprisutnost digitalne mreže, radije aludirajući na postulate televizijskog doba i današnje društvo u kojem ljudi više ne posmatraju ekrane, već ekrani posmatraju ljude («television acros the nation...»). Ali zato se već Technologic poigrava sa aktuelnim toponimima digitalne kulture reciklaže: „ buy it, use it, brake it, fix it, trash it, change it, upgrade it, surf it, scroll it, name it, print it, quick erase it
Baš tako, brzo i apgrejdovano, robo-funk-disco-noise u tek nešto više od 40 minuta, demonstracija iskustva i odmerenosti. Human After All je dobra ploča, jer Daft Punk su i posle svega - Daft Punk.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.