Popboks - ROY AYERS - Virgin Ubiquity Remixed [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 27.03.2006. 00:00

ROY AYERS

Virgin Ubiquity Remixed

Album sa remixima pesama rodonačelnika acid jazza Roya Ayersa. On je jedan od muzičara koji su prilično unapredili klasično gledanje na funk i soul: funku je davao još više seksepila, soulu izražajniju prefinjenost, a jazz je oslobodio stega savršenstva. Međutim, Virgin Ubiquity Remixed je od starta nepromišljen potez: Roy Ayers je i danas aktuelan. Pred trendovima. U originalu

Uroš Milovanović

Ocena:
4
4/10





Trend objavljivanja isplativih remix izdanja besomučno se nastavlja. Izdavačke kuće tako rabe zaostavštinu mnogih muzičara uspevajući da unovče i snimke koji dolaze iz dalekih epoha razvoja jazz, R&B, pop-rock muzike.
U tome je nekako najdalje otišla etiketa Verve otvarajući svoje arhive i ustupajući master snimke klupskim savremenicima, pri tom ipak praveći vrlo dobru selekciju producenata kojima dodeljuju mastere “za igranje”. Tek što je prošle godine (valjda) okončala serijal sabijanjem svih nastavaka u box set, oglasio se i čuveni Motown sa istom idejom, a ubrzo izlazi i album sa remixima opštepoznatih hitova Curtisa Mayfielda (Mayfield Remixed: The Collection, Rhino 2005).
Od novembra 2005, prvenstveno za potrebe disk-džokeja, Rapster započinje seriju štampanja vinil EP izdanja sa remixima pesama rodonačelnika acid jazza Roya Ayersa. Na udaru su bile pesme objavljene nekoliko godina ranije na duploj kompilaciji Virgin Ubiquity (Unreleased Recordings). Do marta ove godine izlazi pet nastavaka na pločama a potom, logično, i dupli CD istog sadržaja. Međutim, Virgin Ubiquity Remixed je od starta nepromišljen potez.
ROY AYERS
Roy Ayers (baš kao i pomenuti Curtis) jedan je od onih muzičara koji su prilično unapredili klasično gledanje na funk i soul. Kao majstor za vibrafonima i pevač, sa svojim sastavom Ubiquity 66-godišnji Roy je funku davao još više seksepila, soulu izražajniju prefinjenost, a jazz oslobodio stega savršenstva. Većina tih “prljavih poduhvata” završila je u hip-hopu (npr. Guru pa čak i “supasista” Ursula Rucker), mada je osnovnu ideju u zvuku tokom 90-ih u Evropi preuzeo pravac acid jazz, sa neskrivenim simpatijama ka tom vremenu (npr. The Brand New Heavies). Sve potvrđuje tezu da su izvođači takvog kova već tada, tokom 70-ih, pravili muziku koja će nadživeti trendove.
Ova kompilacija navodi upravo na takav zaključak. U neprestanom poređenju sa originalnim verzijama, postavlja se pitanje čemu ovoliko opsežan remix poduhvat koji će samo nastaviti niz. Dakle, Roy je već stvorio dovoljno dinamičnu dance floor muziku, koja sa šljaštećim primesama diska i latina apsolutno odgovara aktuelnoj masovnoj potražnji.
Sam trend revivala u dance muzici, autentičnim snimcima danas daje posebnu draž. Remixi se tako mahom razlikuju više po proizvoljnom pristupu angažovanih producenata bitaži, a manje po ozbiljnim aranžmanskim zahvatima. Konačan izbor se ipak, za razliku od razumljivo opsežnijeg EP opusa, mogao svesti na više nego dovoljno upečatljiv – jedan CD.
ROY AYERS
Virgin Ubiquity Remixed ostavlja utisak izuzetno mlake i dosadne kompilacije, razvučene na dva CD-a, na kojoj se pojedine pesme bespotrebno ponavljaju, a pri tom se malo ko od autora remixa može pohvaliti prepoznatljivošću.
Nekolicina onih čiji se radovi izdvajaju postavili su postojeće pesme drugačije, ne samo ritmički ili melodijski već i konceptualno, tako ih približivši aktuelnom klupskom trenutku. Takvi su remixi Holiday (Kenny Dope), Kwajilori (King Britt), I Am Your Mind part II (Mr. V), koja je iz originalnog salsa ritma fantastično “prepevana” u senzualnu deep house himnu, Touch Of Class (Matthew Herbert) sa potpuno novom elektro podlogom, Third Time (Vikter Duplaix), sada baziranu na minimalističkoj raga matrici.
Audio:
Nemački dance dvojac Ame podario je najprogresivniji poduhvat na kompilaciji, napravivši od čuvene numere Tarzan originalnu modernu ambijent-dance temu, dok su se Basement Jaxx istakli još jednom uvrćući I Am Your Mind part II ostavljenu da levitira na tromeđi klasičnog housea, broken i break beata, sa nekoliko smišljeno raspoređenih electro efekata, koji povremeno izbijaju u prvi plan.
Ostatak je zanemarljiv, jer je očigledno deo serijske produkcije i drskog tezgaroškog pristupa ovom inspirativnom štivu.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.