Popboks - OGNJEN I PRIJATELJI - Tandara Mandara [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 30.11.-0001. 00:00

OGNJEN I PRIJATELJI

Tandara Mandara

Ognjen i Prijatelji sa muzičarima i doajenima srpskog narodnog stvaralaštva, zastupljenih na...

Uroš Milovanović

Ocena:
7

7/10


Ognjen i Prijatelji sa muzičarima i doajenima srpskog narodnog stvaralaštva, zastupljenih na kompilacijama Srbija: Sounds Global (B92), pa čak i onim koji dobrim delom recikliraju i sebe i druge (Balkanika koncept – or whatever), na najreprezentativniji način dočaravaju svu muzičku šarolikost ovog prostora koji je vizionarski upakovan i mudro prošaran ostalim žanrovima, čime je komunikacija sa nekom novom, mlađom publikom apsolutno ostvarena.
Ono što Ognjena i Prijatelje čini posebnim jeste upravo autentičnost u aranžmanima, iskren i znalački pristup. Ono što ostaje nakon preslušanog albuma jesu melodije koje dolaze sa raznih strana: Rumunija, Bugarska, Mađarska, a na ovoj ploči i Južna Amerika. Apsolutna jednostavnost, iz srca odsvirana ploča čiji autor ne žudi za brzom zaradom koristeći trenutnu histeričnu manipulaciju etno motivima, već za bogaćenjem duše novim i uzbudljivim doživljajima na balkanskom putešestviju.
Urbani neo-etno je najčešće pominjan izraz kada je reč o Ognjenu i Prijateljima. Ne znam šta bi taj izraz mogao da znači, kao ni zašto je potrebno davati mu bilo kakvu specifičnu odrednicu. Tandara Mandara je ploča koja će sigurno pronaći način da sa vama uspostavi komunikaciju, pa čak i ako ste neeeviđeno urbani, neeeviđeno fensi ili neeeviđeno anti.
Ploču otvara numera Traktorče koja počinje taktovima Betovenove V simfonije, ambijent ubrzo biva zamenjen umilnom violinom i zavodljivim ritmom tarabuke prošarane vokalima a la Bata Kanda. Kao posebno zanimljivu treba izdvojiti numeru Strujno kolo sačinjenu iz nekoliko faza, koja će vas prošetati kroz Srbiju uzduž i popreko. Kako mi bude je duhovita pesma, jedina koja zvuči kao odjek boemskih kafana u nekoj zabiti. Matora je jedna od onih koje koketiraju sa latino ritmovima, poput pesama Jovana Maljokovića.
Naziv albuma na vrlo originalan način upućuje na sadržaj. Zbrda-zdola ili odonud-odovud su još neka od mogućih značenja koja bi vas mogla približiti ovoj znatno iskrenijoj i pravičnijoj balkanskoj koncepciji.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.