Popboks - PLACEBO - Meds [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.04.2006. 00:00

PLACEBO

Meds

Fanovi neće imati nikakav problem sa ovim albumom jer sadrži kvalitetan katalog Molkove poetike, ali svi oni koji su očekivali da frontmen Brian skine svoj ajlajner i pokaže šta se krije iza će ponovo ostati uskraćeni za taj prizor: dobar deo pesama i dalje ostaje uvijen u komplikovanu simboliku

Vladimir Petković

Ocena:
6
6/10





Placebo su možda jedan od najneverovatnijih uspeha skorije istorije popularne kulture. Bend koji je počeo sa tri grandžovska akorda i dosta ajlajnera a la Martin Gore i Robert Smith nešto je što bi možda danas neko ko se ne razume mnogo u darkersku šminku lako zamenio sa bendom Him, ali poznavaocima je jasno da su Placebo mnogo više inspiracije tražili u bendovima poput The Cure, The Smiths, Depeche Mode, New Order i Smashing Pumpkins od finskih goth-rockera.
Druga velika karakteristika je nazalni vokal Briana Molka – koji, banalno rečeno, nikada nije bio nešto mnogo dobar - ali koji je zbog svoje prepoznatljivosti stalno podizao standarde u upečatljivosti pesama. Do sada se čini da je frontmen vešto balansirao između žanrova i tema sa margine. Od inicijalnog uspeha sa pesmom Nancy Boy sa debi albuma iz 1996, tekstova koji su bili na granici sirove iskrenosti, solidne poezije i pukog sablažnjavanja, ovaj multinacionalni i mutliseksualni bend se brzo sa drugim albumom (Without You I’m Nothing – ‘98) izdigao na nivo benda sa kojim je David Bowie želeo da sarađuje. A sarađivao jeste.
PLACEBO
Četiri albuma i jedno Greatest Hits izdanje kasnije, poznati saradnici su ponovo prisutni (najvažniji je Michael Stipe na Broken Promise), a Placebo su potencijalno izdali najkompaktniji album posle seminalnog Without You I’m Nothing. Ako ste mišljenja da nema ničeg boljeg od dobrog “openera” na albumu da vas na prvu loptu privuče, onda znate da je Pure Morning bio taj ubistveni otvarač sa drugog albuma, a Taste in Men sa trećeg (Black Market Music, 2000).
Ovde album otvara istoimena punk-pop himna onome o čemu Brian najviše voli da peva, a u kojoj fenomenalna Alison Mosshart iz benda The Kills obećava svojim zajebanim glasom da i na novom albumu nećemo skrenuti sa koloseka iznad kojeg stoji “Sex and drugs and complications”.
Tako su apsolutni radio-friendly pop hitovi poput Song To Say Goodbye i Post Blue omeđeni introvertnim svetom narkotika, a brelevska In the Cold Light of Morning i Meds falusnim simbolima i pitanjima seksualne ambivalentnosti (“I was confused by the birds and the bees / forgetting if I meant it”) ili Pierre The Clown sa već poznatim mazohističkim simbolima koji datiraju još od prvog albuma (pesme Bruise Pristine ili Nancy Boy).
PLACEBO
U tom smislu, Brian Molko se vraća jačoj verbalnoj masturbaciji, kakvoj je pribegavao u prvom delu karijere, i ponovo se udaljava od laganijih stihova koje je dobro savladao na prethodnom albumu u pesmama Sleeping With Ghosts i Protect Me From What I Want. To je razlog i zašto je Because I Want You izabran za singl kao jedna od numera koje najdirektnije komuniciraju sa publikom. Mada omaž Space Oddity i grupama Bauhaus i Smashing Pumpkins iz faze Adore (pesma Space Monkey), to je ipak prostor u kojem ovaj trio i dalje najbolje pliva.
Fanovi neće imati nikakav problem sa ovim izdanjem, jer je ovo jedan Placebo album sa dosta kvalitetnim katalogom Molkove poetike, ali svi oni koji su očekivali da posle Greatest Hits izdanja on skine svoj ajlajner i pokaže šta se krije iza, ponovo će ostati uskraćeni za taj prizor, jer dobar deo i dalje ostaje uvijen u komplikovanu simboliku kojom se brani od toga da ogoljen stane pred slušaoca.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.