Popboks - COCOROSIE - La Maison De Mon Reve [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 25.02.2005. 00:00

COCOROSIE

La Maison De Mon Reve

Čikaški izdavač Touch&Go dugo vremena je bio poznat kao rasadnik noise patlidžana poput Killdozer, Jesus Lizard, Big Black, Jesus Lizard i Killdozer (gde počnem – tu i da završim).

Dario Stajić

Ocena:
10

10/10
 

Pored dva džinovska krompira (cvikeri Steve Albinija), jarkocrvenog paradajza (pop psihopate Duane Edisona), raznolikog mesožderskog bilja (Shellak, Henry Rollins, Girls Agains Boys...), tamo u poslednjih nekoliko godina, pod budnim okom gospodara tišine (The Far Carnation) i dubine (TV On The Radio), rastu modroljubičaste muzičke orhideje: sestre Sierra i Bianca (Hej Bianca, Bianca, BiaAanca, reci mi Bianca... – muzički pozdrav iz Zone sumraka) Cassidy, orhideje pod imenom CocoRosie.
Ove dve francuske princeze kao da su sinoć sišle sa omota albuma veličanstvenih blues teškaša – Michael Geraldovih Killdozera; sa slike gde malo jagnje skakuće po livadi (album God Hears Pleas of the Innocent).
Cocorosie MP3:
Minimalni aranžmani, zvuci razdrndanih igračaka, vokali i tekstovi koji bude neizbežne asocijacije na Billie Holiday, Ninu Simone i Nicollete. Kako opisati gospel bajku By Your Side, čarobne reči beznađa Jesus Loves Me, reči koje gospodare duhom zaboravljenog leša japanskog službenika, u tami vlažnog kjubikla (sve ostale pesme, osim poslednje)?
Poslednja pesma na albumu je pesma o devojci koja se možda zove Lyla (u slobodnom prevodu Ljilja), devojci koja dolazi iz jedne zemlje koja se možda zove Jugoslavija, devojci koja se možda hrani u Mekdonaldsu, devojci koja možda nudi svoje ljubavne usluge za 100 evra... Poruka je da njih oboje više nema, kraj albuma. Tišina. 9.9.9. 10.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.