Popboks - MOJAVE 3 - A Puzzles Like You [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 19.06.2006. 00:00

MOJAVE 3

A Puzzles Like You

Nekadašnji članovi grupe Slowdive nastavljaju sa pravljenjem country pop numera u psihodeličnom ruhu. Nekadašnji shoegaze heroji su sve trezveniji i razigraniji, kompletirajući distanciranje od zvuka svog ranijeg benda, ali i od sopstvenih prethodnih albuma. Jedini problem je što svaka pesma na ovom albumu zvuči kao mogući hit, iako to u stvari nije

Miloš Trifunović

Ocena:
4
4/10





Neće vam trebati puno vremena da se upoznate i uhvatite za melodijsku uzicu ovog britanskog benda, čućete prijemčive pesme pogodne za initmno slušanje. Ali i za klupsku atmosferu i trenutke kada se opuštate i oslobađate svakodnevnih briga.
Mojave 3 vas neće ni na koji način opteretiti tražeći od vas neki veći angažman kao slušaoca, niti neko predznanje, uprkos tolikom oslanjanju na tradiciju. U nekoj vrsti muzičkog hedonizma njihove pesme predstavljaju bezbolan i lako svarljiv ugođaj. Lake i shvatljive, dobro zaokružene, pokazujući talenat za pisanje dobro odmerenih pop komada, one čine da Mojave 3 izgledaju kao bend sa potencijalom da uskoče na sam vrh komercijalne indie scene.
MOJAVE 3: A Puzzles Like You
Jedini problem je što svaka pesma na ovom albumu zvuči kao mogući hit, iako to u stvari nije. Kao prvo, jedna prepreka tome je vokal koji zvuči bledo i odsutno, neubedljivo, i u svakoj pesmi nastupa sa istim izrazom. Sa instrumentalne strane stvari stoje malo bolje. Nizanje gitarskih citata pop muzike iz 60-ih odsviranih u bržem tempu retko može da zvuči dosadno, iako je više nego već prežvakano.
Druga stvar koja smeta na ovom albumu je što je pravljen sa očiglednom svrhom da se dopadne. Kao kada vam se neko napadno nameće sa namerom da postane vaš prijatelj bivajući upravo zato odbojan, nešto analogno tome se može reći za ovaj album. Uprkos svoj svojoj prijatnosti, nezahtevnosti, jednostavnosti, jasnosti, album zvuči prilično bezlično. Tehnički na visokom nivou izvedena stilska vežba bez duše, tako bi se mogao definisati. To se može najviše videti na pesmi Big Star Baby, u kome, gle čuda, bend uspešno skida melodije benda Big Star, sa ispovednim luzerskim tekstom u koji se teško može verovati sa takvom interpretacijom.
MOJAVE 3: A Puzzles Like You
No, da pogledamo svetliju stranu A Puzzles Like You: stilske vežbe pokazuju veliko umeće. Sa ovog albuma bi se moglo dosta naučiti o pravljenju lakih pop, razigranih i pevljivih, numera. Breaking the Ice i Puzzles Like You su upravo takve pesme. Takođe, naći ćemo i neke više rok momente kao što su Truck-Driving Man, Ghost Ship Waiting, i na kraju tu je i baladerski deo albuma oličen u opuštenijim pesmama You Said It Before, Most Days ili The Mutineer.
Da zaključim: pomeranje ka pop zvuku ovaj bend je prikazalo kao stručne autore, koji poseduju potrebno umeće, samo što to nije dovoljno za jedan odličan album kakav je Puzzles Like You mogao da bude. Ostaje da se pitamo imaju li Mojave 3 svojim pesmama išta da kažu, i to ne nešto novo, već makar sadržajno i uverljivo. Ovako, album ne može da ostane dugo u sećanju, već će ostati samo još jedan indie produkt.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.