Popboks - SCOTT WALKER - The Drift [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 23.06.2006. 00:00

SCOTT WALKER

The Drift

Šta imaju zajedničko reči Slobodana Miloševića, etiketa Mego i orman Walkerovog zeta?

Luka Ivanović

Ocena:
8
8/10





Svi pomenuti poslužili kao inspiracija i pretvoreni u pojedinačnu sempl-metaforu na novom albumu koji Scott Walker ima posle 11 godina diskografskog odsustva.
Od prošlog albuma (Tilt, ’95), pa do danas, jedna pesma za film iz James Bond serijala, produkcija, kako se ispostavilo, poslednjeg albuma grupe Pulp, muzika za film Pola X – to su bili usputni poslovi jednog čoveka koji se distancirao od svoje mladalačke slave.
Kao neko ko je imao toliko uspešnu karijeru tokom 60-ih da je postojala TV serija o njemu, a danas je u svojim 60-im, Scott predstavlja izuzetak od pravila koji su postavili svetski pop/rock penzioneri. Za razliku od većine, on je (i dalje) avanturista, a The Drift je shodno tome album-avantura, susret dizajnirane atmosfere radio drame i uflekanog papira sa tekstom. Susret zaraćenih strana, sukob interesa, života i smrti.
SCOTT WALKER
4AD je prepoznala izvesni dark potencijal albuma, i time spustila još jednu senku na ovu tamnu površinu.
Drift - kao lebdenje, ali i poenta.
Danas je Scott Walker ljuti otac koji je izgubio nadu, ali humora i kritike ima na pretek.
Glasom dostojnim soliste u rock operi, uz svečanu atmosferu koja priliči gothic sahrani, uz sveprisutno lupanje o drvo (kovčeg?), teško je pobeći od razmišljanja o smrti.
Tužni glas, na ivici suza, u odmeravanom reverbu sukobljava se sa zvučnim oblogom, sačinjenim od višeslojne zaostavštine i radne memorije. Prateći bend se u tolikoj meri stopio sa svojim matičnim instrumentima da je primarni identitet u korist drveta. Muzičari svode instrumente na replike, bez rasviravanja.
SCOTT WALKER
Očitavanje podataka glasom o (još uvek) aktuelnom SF terorizmu (Jesse); traumatična dečija secanja na posledice fašizma (Clara), poigravanje sa Looney Tunes igričama (Psoriatic), zarobljeni u sveodjekujućoj sobi kroz koju prolaze orkestri, mikrofoni, kompjuteri, kutije...
Reči postaju citati, citati postaju asocijacije, i ove poetske mutacije poništavaju surovu formu strofe, refrena, strofe i soloa.
Dijalog sećanja sa sopstvenom, šuškavom celofanskom korom.
“I am the only one left alive... Alive...”
Audio:
Video:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.