Popboks - DEMONIO - Demonstratura: Poglavlje prvo [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 15.02.2005. 00:00

DEMONIO

Demonstratura: Poglavlje prvo

(Film Publik Art)

Uroš Milovanović

Ocena:
6

6/10


Nakon Bassivity eksplozije i sramežljivog predstavljanja novosadske rep scene kroz nekoliko Ammonite izdanja, jug Srbije deluje kao još jedno veoma plodno tlo za razvoj domaće hip-hop kulture. Bendovi CB 4 i D-Fence u prvom naletu su privukli pažnju zahvaljujući duhovitim numerama Pozorištance 1&2 ispričanima autentičnim lokalnim nišlijskim slengom, i to ne samo srpske rep populacije. Međutim, takva površna duhovitost, poput poslednjih udav „humorističkih“ serija Siniše Pavića, ne bi smela da zadovolji ozbiljne muzičke konzumente. Oba benda, ipak, na svojim izdanjima govore mnogo više. No, oni sada nisu tema.
Nikola Gligorijević (aka Demonio) otkriva bogatu ponudu scene. Njegov debi album vrlo detaljno opisuje razvojni put repa na jugu, Demonstratura je vrsta dokumenta koji beleži i trenutak kulminacije našeg hip-hopa. Period dominacije rock bendova odavno je prošao i – ako niste znali ili ste odbijali da se sa tim suočite – klinci u Srbiji otkidaju na domaći rep! To je činjenično stanje. Ko bi rekao...
Objašnjenje je na dohvat ruke. Ovaj album, kao i mnogi objavljeni u poslednje dve godine, i te kako komunicira sa mladim urbanim klincima. Jedan moj prijatelj objašnjava: „Zato, čoveče, što im se jedino oni obraćaju direktno, jezikom koji razumeju“. I to je jedna velika istina.
MP3 download:
A jezik kojim govori Demonio je opor, surov, povremeno zastrašujući i mračan. U trenucima simpatično naivan i duhovit, ali sve vreme veoma ozbiljan i odsečan. Album je dobro produciran, matrice doterane i sve ide kao po loju. Međutim, retko koja od pesama poseduje pamtljive momente (da ne kažem refrene), u pojedinim rime prolaze tolikom brzinom da pauze gotovo nema, što prosečnog slušaoca bukvalno ostavlja bez daha.
Insistiranje na semplovima iz nekih (pra)starih pesama ovde je veoma maštovito i produkcijski dobro upakovano, no neke su numere prosto vapile za originalnom melodijom. Da skratim, trebalo je još jednom, pre objavljivanja, izvršiti selekciju pesama.
Demonio je veoma rečit momak, a njegova veština pisanja i bacanja rima najbolje se vidi u pesmama: Napravi razliku, Pismo, Vizija budućnosti, 1001 Zašto, Sve je pod kontrolom ili Heroj Naroda. Vizuelni odnosno dizajnerski deo posla za ploču urađeno je veoma profesionalno, a uz par intervencija na sadržaju ovo je mogao biti još bolji album.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.