Popboks - DAVID HOLMES & VARIOUS ARTISTS - Ocean’s Twelve - original soundtrack [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 28.02.2005. 00:00

DAVID HOLMES & VARIOUS ARTISTS

Ocean’s Twelve - original soundtrack

Ne znam šta ste vi gledali, ali ja sam to čula ovako:
1. Ona je šetala trgom po divnom prolećnom danu, kad je ugledala njega. I on je ugledao nju. Onda su se jurili oko fontanica, pazeći da ne zgaze nekog goluba.

Svetlana Lazić

Ocena:
8

8/10
 

Ne znam šta ste vi gledali, ali ja sam to čula ovako:
  1. Ona je šetala trgom po divnom prolećnom danu, kad je ugledala njega. I on je ugledao nju.Onda su se jurili oko fontanica, pazeći da ne zgaze nekog goluba. Konačno ju je stigao, uhvatio za ruku i rekao: „Sad moram nešto da obavim, vidimo se u osam kod ’Maria’, si?“
  2. Vozi se slatkim Puntom. Ne žuri, ali ipak prolazi kroz crveno. Vidi se – igrač.
  3. Stigao na vreme. Manja napetost brzo uklonjena, sve dalje ide po planu. Glatko.
  4. Ortaci pristižu. Raspodela zadataka. Hvale se nova odela. I prozivka za najuglačanije cipele. Eh, kicoši.
  5. Kafić na reci. Čeka se veza. Prolaze zgodne cice. Pije se Campari u svim varijantama. Sve prolazi ok. Pada veče. Polako razlaz.
  6. Osam je. Kod ’Maria’. Čeka je za šankom. Ona ulazi zanosna i izvlači ga napolje ushićena. Dugi pogledi, smejanje i ljubljenje na mesečini. (Skoro kao Majkl Korleone na Siciliji, prvi deo). Zvoni mobilni.
  7. Frka je. ’Manji problem na poslu, hoćeš da mi praviš društvo?’ ’Upadaj!’
  8. Neočekivana situacija na uobičajenom mestu za poslovne sastanke. Žurka, bend svira. „U, al’ smo te prešli, pališa!“
  9. Skoro će jutro. Svi su se razišli. Svuda prazna ambalaža i oblaci duvanskog dima. Neko traži izgubljeni telefon. On je vozi kući.
  10. Novi dan. Ekipa fura kroz grad. Totalni trijumf. To su oni trenuci kad je život neviđeno neviđen.
  11. Popodne opušteno i napeto. Nastavak prekinutog ’sastanka’. Capuccino uz zalazak sunca. Bez filozofiranja. Samo uživanje u pogledu.
  12. Izlazak na omiljeno mesto. Opet ista lica, ali ne mari. Slatki alkohol i fini opijati. Omamljenost svuda.
  13. Ugovara se novi posao. Nije baš pravi trenutak i pravo stanje, fingira se prisebnost, ’Da li ću se sećati ovog sutra!?’
  14. Mrkli mrak na parkingu. Nema automobila. Ili ga ne traži na pravom mestu. Ipak je tu, pored. Vraća se kući u nepropisnom stanju. Neće kući. Zvoni na njeno zvono. Pije se kafa. Prenoćiće na kauču. Džentlmen.
  15. Mamurno, euforično jutro. Kiflice i bela kafa. Miris njene tek oprane kose. Šta ima bolje?
  16. (za strpljive p.s.) Jutarnji seks. Tako očekivan, a tako spontan...
Vidite, ja nisam gledala nijednu od dve filmske avanture slatkog prevaranta Dannyja Oceana. Žali Bože svih tih zgodnih frajera na jednom mestu, ali avaj, nije mi se dalo. No, to uopše nije bitno za ovaj soundtrack. On ima svoju priču. Ili priču bilo kojeg filma koji se odvija u vašoj glavi. Samo ga smestite u neko vreme, koje je bliže prošlosti nego sadašnjosti. Vreme kada su muškarci bili dase sa dobrim forama, i vreme kada akcija nije značila krv do kolena, već talenat za dobru zabavu. I ne komplikujte previše sa dijalozima.
David Holmes je šmeker. Kakvi samo Irci mogu da budu.
Iako su uzori i uticaji lako uočljivi (od Lala Shifrina do Ninna Rotte), to ni u jednom trenutnu ne umanjuje njegovu veštinu i talenat da razmišlja filmski u osmišljavanju i kreiranju ove primenjene muzike. U 16 tema na albumu prolazimo kroz funky, psihodelično, šlagersko, sentimentalno raspoloženje – sve u svemu, ta ofucana reč zabavno, bi najpre mogla da opiše stanje stvari. Što sasvim odgovara amosferi filma, kako su me obavestili gledaoci. Mislim da ni George Clooney ni ekipa ne bi delovali tako super-cool da nemaju ovakvu pratnju.
Poenta: soundtrack Oceans Twelve stoji odvažno neodoljiv, nezavisno od filma. Zato ga valja posedovati. Za vežbanje opuštenog stava i maštanje o jednoj mogućoj verziji opuštenog života....
Usput, kako se kod nas kaže slick, groovy, super-cool?


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.