Popboks - NELLY FURTADO - Loose [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 19.07.2006. 00:00

NELLY FURTADO

Loose

Ko je, zapravo, Nelly Furtado? Naš kritičar nije uspeo da to provali. Ako neko zna - neka javi!

Marko Artuković

Ocena:
4
4/10




I'm sorry I forsake you
I'm sorry that I left you
I'm sorry I did forget you
And I'm sorry that I made myself feel better
By making you feel never good enough
I know you'll shine much brighter than I ever could
Maybe that is why I was

Scared of you
(„Scared of You“, LP „Whoa, Nelly!“, 2001)
Promiscuous boy
You already know
That I’m all yours
What you waiting for?
(„Promiscuous“, LP „Loose“, 2006)



Kukavičja jaja nisu izuzetak u mainstreamu – ona su strahovito bitan deo njegove mašinerije. Proračunati plodovi procena tržišta često se proturaju kao alternativna muzika. Nebuloze se često prodaju kao kvalitetna poezija, a plitki stihovi sa pokretne trake kao duboko osećajne ispovesti. ’Ajde što se prodaju, nego kako se samo kupuju!
Kanađanska portugalskog porekla Nelly Furtado novim albumom Loose ulazi u samo srce mainstreama, ali sama ta činjenica ne govori ništa o kvalitetu njene muzike, niti o samom vrednosnom sistemu koji ova devojka reprezentuje. Uz ogromnu pomoć slavnog producenta Timbalanda, koji je praktično garant uspeha kada su u pitanju amorfni plesni hitovi iskidanih ritmova, Nelly Furtado je donela slušljiv, precizan niz pesama, lakih za slušanje i nešto težih za pamćenje – što, uz besomučnu rotaciju u medijima, ne bi trebalo da predstavlja veću prepreku za zarađivanje velikog broja dolara. Zvučna ambalaža je ne samo trijumfalna, nego i čini lavovski deo onoga što ta muzika uopšte jeste.
NELLY FURTADO
Ali, šta je unutra – ma koliko malo toga tu bilo? Suštinsko pitanje tu jeste – ko je, zapravo, Nelly Furtado? Da li je ona prvenstveno kredibilna songwriterka ili vešta performerka? Idealno bi, naravno, bilo ako bi ona bila i jedno i drugo, a spoj te dve njene strane činio zaokruženu pop zvezdu sa autorskom težinom koja je u ravnoteži sa glamurom koji emituje.
Da li je svetu potrebna još jedna Madonna? Možda. Ali, nije u tome problem. Stvar je u tome da postojanje još jedne Madonne naprosto nije moguće, kao što je nemoguća i dostojna repriza Elvisa. Svaki pokušaj da se bude nova Madonna – pa makar dolazio od Nelly Furtado – unapred je osuđen na propast. Svaki pokušaj varijacije na temu, pak, unapred je – bar za sada, dok je diva u ovako opasnoj formi – osuđen na inferiornost. Da bi bila istinski velika, Nelly Furtado preostaje jedino da bude Nelly Furtado. Ali – opet to pitanje – ko je, zapravo, Nelly Furtado?
Ako oljuštimo slojeve ambalaže i pogledamo ispod glamura kojim ova zvezda odiše, šta ostaje?
Ako se razmatra samo Loose ostaje, dame i gospodo, uglavnom nešto što prilično podseća na suvi ostatak turbo folka. Stvar je, naravno, jedva-uporedivo uglađenija, ali i Canada je jako daleko uglađenija od Srbije iz vremena razularenog turbo folka. Mainstream, naravno, vrvi od takvog „kvaliteta“, i po tome ovaj album nije izuzetak. Ono što čini Loose albumom od izuzetnog značaja jeste to što dolazi od devojke koja je (nekada bila) dovoljno sofisticirana da napiše pesmu poput gore citirane Scared of You. Ovo nije važno, naravno, toliko zbog nje same, koliko zbog brojne publike koja, možda, „sazreva“ sa njom.
NELLY FURTADO
Kao jedna od blještavijih pop zvezda, Nelly Furtado je Vrlo Važna Osoba. Iako je veoma lako i utešno smatrati suprotno, mainstream je taj koji više menja svet, a alternativa više, eto, konstatuje i promišlja stanje stvari. Nelly Furtado nije ušla u svet-šou-biznisa kao kukavičje jaje, te je samim tim malo verovatno da to ikada postane. To joj, međutim, ne onemogućava da bude – kukavica lično.
Biće interesantno videti šta će dalje biti sa njom.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.