Popboks - GWEN STEFANI - Love Angel Music Baby [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 16.02.2005. 00:00

GWEN STEFANI

Love Angel Music Baby

(Interscope, novembar 2004)

Svetlana Lazić

Ocena:
8

8/10
 


Ja verujem da je Gwen kad je bila mlađa STVARNO želela da bude Madonna. Na osnovu ranijih radova i medijske preeksponiranosti, kao i zbog superiritantnog vokalnog izraza junakinje, startna pozicija za prelaznu ocenu ove ploče bila je prilično loša. Još kad nalepnica skreće pažnju ko su prijatelji albuma, sve miriše na najsuroviju marketinšku zaveru (mada, i dalje nije isključeno da je to u pitanju). Izgled i modno pakovanje Pevačice, koje bih laički svrstala u baroknu dekadenciju, dosta govore i o njenoj muzici. Baroknost osamdesetih i dekadencija devedestih dominantne su crte LAMB-a. I Gwen je svakako prava osoba da iznese tu koncepciju tako da ona izgleda kao njen autentičan izbor i stil. Žena je igrač, nema šta. Jer nije klinka.
Sve pesme na njenom solo debiju su oda najomraženijoj od svih muzičnih dekada. A kako su se saradnici potrudili – to je posebno dirljivo. Renomirani producenti poslednje tri decenije popa Nellee Hooper, Dr Dre, Neptunes, Jimmy Jam i Terry Lewis, Dallas Austin dali su zvuku osamdesetih ono što mu je najčešće nedostajalo – punoća i nabudženost. Tu su se našli i neki New Order, a da ni sami ne znaju. Nedostajao je samo potpis Nila Rogersa, mada je njegov duh više nego prisutan. Stalna saradnica Linda Perry je dala sve od sebe i ovog puta, a bivši dečko Tony Kanal pokazao da se u poslu i dalje dobro kapiraju.
Vešto skrojene pesme koje se pamte iz prve starije treba da podsete na bezbrižne i lagodne godine dobrog zezanja, a mlađe na to da eventualno postoji još neki muzički žanr između rapa, r&b-ja i modernog rocka. Da ne ulazimo sad u ideologiju...
Sheena Easton, Pat Benatar, Debbie Harry, Lena Lovich, Kim Wilde, Belinda Carlisle, Olivia Newton-John, Janet, Cyndi Lauper.... hvala vam, u ime Gwen.
Predizajnirani, navalentni svet kojim ona vlada nema nikakvih briga. Čak ni ljubavnih. I dinamika ne sme nikako da pada. Zato bez balada. Jer u svetu ovakvih mački nema čak ni lažnih suza. Samo adrenalin, ili ono što je takođe moda osamdesetih, a sa čim se rimuje adrenalin...


PS: Molim primetite da nijednom nisam upotrebila pojam retro....


 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.