Popboks - RAZNI IZVOĐAČI - Belgrade Coffee Shop Area 6 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 25.08.2006. 00:00

RAZNI IZVOĐAČI

Belgrade Coffee Shop Area 6

Sveukupno jedan potencijalni radijski singl - Abe Duque/Tijana T u funkcionalnoj, iako nedovoljno tehnički razrađenoj Ghost Dance. A biće prilike i za ključni test: da se čuje i proveri eksploatacija kompilacije u klubovima

Luka Ivanović

Ocena:
6
6/10





Serijal predstavljanja domaće elektronske muzike namenjene opuštenom konzumiranju, tj “daj da imamo i jedan domaći CD na repeat za kafiće i prodavnice”, ove godine je delimično promenio koncepciju i akcenat je iz sedeće, chill/lounge produkcije, skrenuo ka klupskoj. Na prošlogodišnjem izdanju klupske numere su takođe bile prisutne, ali koncepcijski dosta nesređenije u odnosu na aktuelnu.
Pre svega tehnički kvalitet muzike je veoma uznapredovao, odličan mastering plus dve saradnje sa nemačkim producentima: što kao potpuno novi projekat na relaciji Berlin-Beograd (Tijana T kao gost vokal na produkciji Abe Duquea), što kao lokalni remiks već postojeće numere (Marko Milosavljević/Andi Teichmann).
Kompilacija ovog tipa u ovom trenutku predstavlja izvesno ogledalo aktivnog beogradskog klupskog/noćnog života (Space Explorers – Marko Nastić & Marko Milosavljević, Flip, MKDSL), uz jedan susret sa Vojvodinom (Deak Laslo) i verovatno najstarijim, pa samim tim i više u studijima a manje u klubovima aktivnim autorima (Boris Krstajić & Velja Mijanović).
Verovatno i niko ne očekuje da se na ovakvoj kompilaciji pronađe i neki zaista inventivni i potencijalno veliki/svetski hit, pa su skoro sve numere bazirane na jednoj zanimljivoj deonici koja se iznova pojavljuje i/li razrađuje, i uglavnom mogu da posluže u intro/outro delovima DJ setova.
Uz 11 numera u 69 minuta, od kojih je najkraća 4:29 a najduža traje čitavih 8:43, preslušavanje cele kompilacije je naporan poduhvat. Ne može se izbeći utisak da bi sve ovo mnogo bolje funkcionisalo u formi DJ miksa koji bi iskoristio ono najbolje iz numera.
Globalna klupska produkcija i funkcioniše na ovakvom nivou: izuzetno su retke ploče koje mogu da se izvrte cele od početka da kraja. Pre svega, to su alatke/oružja DJ-eva. Kompilacije u nemiksovanoj formi su više otisak nekog praznično/obeleževajućeg raspoloženja izdavačke kuće. Umiksovanu “digest” verziju bi i lakše bilo prezentovati u kafićima i sličnim mestima gde je repeat uključen: ovako minut za početak + minut za kraj uzimaju idejama neophodan prostor. Činjenica je da treba da postoje u ponudi i lokalne klupske numere baš onakve kakve jesu, čisto da se znaju mogućnosti.
Sam kontinuitet diska je dosta obećavajući sve dok nakon dosta uigrane i skladne techno/tech-house celine ne počne poslednja trećina u kojoj se smenjuju nešto slabiji radovi: u lutanju od elektra preko vrlo retro techno i house zvuka koji možda dobro pokazuju kako je ovakva kompilacija trebalo da zvuči ’96. Ali ne i 10 godina kasnije.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.