Popboks - THE RAPTURE - Pieces Of The People We Love [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 15.09.2006. 00:00

THE RAPTURE

Pieces Of The People We Love

Prešavši sa etikete DFA, oko koje se tokom 2002-2004 razvio poslednji veliki label- hype, u zonu samopreispitivanja na temu kako se otrgnuti od iste te zaostavštine, The Rapture su se i više nego dobro snašli. Uspešni drugi album donedavno indie banda za major izdavača je veoma retka pojava. Izgleda da nije ni slučajna

Luka Ivanović

Ocena:
8
8/10





Koliko je 2003. album Echoes ostao ispod očekivanja, toliko su tri godine kasnije očekivanja od novog albuma bila minimalna. Ozbiljna pauza, bez remiksa, EP-jeva i sličnih pomagala, u godini u kojoj je i sama DFA u klimavoj situaciji, a Out Hud zvanično prestaju da postoje - ko se još uzbuđuje oko nečega šta je ostalo od pre samo par godina ultimativnog dance-punka? Još pre toga, 2002. godine, 12''-izdanje House Of Jealous Lovers (DFA) je svojom neodoljivošću postalo velika zamka benda, ali The Rapture su ovog puta uspešno našli način da je preskoče.
Velike razmirice sa DFA producentima i snažna odluka da se otarase njihovog nasleđa dovele su ovaj njujorški bend do saradnje sa tri nova producenta čija se razlika u radu na samom albumu oseća manje nego što bi se pretpostavilo kada bi se postavili u sound-editor neki od radova Ewana Pearsona, Dangera Mousea, i možda najmanje poznatog do ovog trenutka (ali vrlo vrednog) Paula Epwortha (radio za Bloc Party i gomilu njima sličnih industry-friendly britanskih sezonaca).
THE RAPTURE
Pieces Of The People We Love je manje histeričan i manje depresivan od ekstrema sa Echoes. Sveukupno - album je vešto izbalansirana ali produžena blaža ekstaza jeftine letnje zabave i prava šteta što je album izašao pred početak jeseni.
Da je LP format i dalje dominantan, A i B strana bi imale svoj pun smisao: dok je A poletnija i brža, B je mračnija i prljavija. Iako vinilna verzija još uvek nije dostupna, verovatno će B1 biti Mouseov Callin' Me koja je pravi primer koliko se danas može otići daleko u prljanju ritmova za Universal, a da niste Nine Inch Nails.
Apsolutni dominantni hit-singl ne postoji, što je u njihovom slučaju u ovom trenutku više nego dobra stvar, sa čim se šefovi-izdavači sigurno ne bi složili. Ziheraški, prvi singl je Get Myself Into It - retro diskoid predvođen sax rifovima i neizbežnim handclapovima, ali i za bilo koji drugi potencijalni singl bi se moglo reći da je ziheraški izabran za prvi.
Nakon devet pesama koje su po ritmu dosta bliske, ali se doze buke i energije nivelišu po potrebi, sledi ubitačna luzersko-utopijska himna Live In Sunshine koja žurku završava naglo, ali ne u vidu drastičnog flash-reza koji bi pokidao svaku vezu, već više kao svesni pogled u nešto najdraže… koje pada polako ali nepovratno u beznadežni ponor. Godina je 2006. i mladi belci na Motownu žele da se zabave i podele tu zabavu sa nama, onakvu kakvom je oni zamišljaju.
Neki će uvek tražiti više od zabave, i ovo je možda pogrešno mesto za tu potragu.
The Rapture su ovom trenutku jedan od boljih malih bendova sa major ugovorom i situacija je vrlo nepredvidiva: kako u smislu trajanja ugovora, tako i situacije posle toga.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.