Popboks - BASEMENT JAXX - Crazy Itch Radio [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 31.10.2006. 00:00

BASEMENT JAXX

Crazy Itch Radio

Ako bi muzički maksimalizam bio religija, Basement Jaxx bi sasvim sigurno sedeli na olimpu kiča igrajući se božanskim disco ritmovima, koje bi s vremena na vreme odlučili da podele sa smrtnicima. Način na koji bi to najbolje bilo uraditi svakako je radio - i to Crazy Itch Radio

Uroš Jelić

Ocena:
7
7/10





Četvrto izdanje Simona Ratcliffa i Felixa Buxtona ne donosi zrelost i definitivno ne pokazuje znake odrastanja producentskog dua, već samo njihovu želju za ubrzanjem na drumu na kome drugi usporavaju, što glasnije kada se drugi stišavaju - nudeći nam najbolje segmente svih žanrova.
Iako ne preveliki iskorak napred posle fantastičnih albuma Remedy (1999), Rooty (2000) i Kish Kash (2002) nagrađenog Grammyjem za najbolji dance album, Crazy Itch Radionastavlja ponosnu tradiciju beskompromisnog mešanja žanrova i spajanja kakofonije i simfonije, prijatnog slušalačkog iskustva sa bespoštednim mlevenjem podijuma za igru.
Basement Jaxx svoju stvaralačku energiju baziraju oko kulture slušanja radio prijemnika: pomeranjem skale se neverovatnom brzinom menjaju ritmovi i tempo numera. Na istom mestu se susreću balkanski etno i garage zvuk, house i country, 2step i afrobeat dopunjeni iskričavim elektro momentima, priređujući pravi muzički tobogan kojim se vozite potpomognuti raskošnim duvačkim aranžmanima.
Posle impresivnog teatrealnog uvoda koji priređuje London Session Orchestra, ulazimo u svet roze jednoroga, pasa sa torzooima koje čine radio prijemnici, raspričanih feniksa, sveta iznad kojeg neprestano stoji duga, u kome pesme kao što su Hush Boy i Take Me Back ToYour House rastu poput disco lizalica na poljima ispunjenim latino i house melodijama.
BASEMENT JAXX
Basement Jaxx prihvataju kič i čine ga prihvatljivim i potrebnim, nudeći u svojim pesmama ponešto za svakoga – kao u Hey You i Run 4 Cover koje nastavljaju gde su Ratcliff i Buxton stali sa Gypsy Beats and Balkan Bangers kompilacijom, dajući šmek i nov život u klubovima pomalo zamrlom balkanskom world music pokretu.
Prosto se može osetiti metež na ulicama Istočnog Londona, susret civilizacija različitih boja kože, ukusa i soundsystema na Everybody, u kojoj se sudaraju bolywood i čikaška house produkcija pod izuzetno zamamnim klavirskim semplom.
Audio:
Za sam kraj su ostavljene Lights Go Down, izvanredna down tempo tema sa Lindom Lewis, i spora brazil-electro numera Ur On My Mind - jedinstvene poslastice za muzičke puritance kojima su programirani ritmovi, anarhistične melodije i raskošno brbljanje možda previše živopisni.
Da li je Crazy Itch Radio na kraju svega dobar album ne treba puno razmišljati - treba samo postaviti disko kuglu na sred sobe, pozvati prijatelje, pojačati muziku i videti šta dalje, jer Basement Jaxx zajedno sa albumom isporučuju i instant dobrog raspoloženja.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.