Popboks - JET - Shine On [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 06.11.2006. 00:00

JET

Shine On

Novi album najpoznatijeg australijskog benda nove generacije nije pomak u odnosu na debi Get Born. Nažalost, ni Get Born nije bio pomak u odnosu na ono što je popularna gitarska muzika ponudila u poslednjih pola veka. Teško je naći pesmu ovog benda koja nije amalgam ili verna kopija njihovih poznatih, mahom britanskih uticaja i idola, sve od Stonesa pa do Oasisa

Mirko Mandić

Ocena:
4
4/10



1, 2, 3, 4, ... 97, 98, 99, 100. 100 puta 100. Pa ponovo puta 100. Pa puta četiri. Jet su 2003. svoj prvenac Get Born prodali u četiri! miliona! primeraka!, a pesma koja je osigurala proboj tog albuma, Are You Gonna Be My Girl, širom sveta je odzvanjala sa radio stanica, TV reklama, razglasnih sistema tržnih centara i sportskih stadiona.
Svirajući mišićavi, znojavi Rock, Jet su bili jedna od vodećih grupa iz novomilenijumskog talasa tradicionalista koji su popularnoj muzici ubrizgali adrenalinsku injekciju. Nove generacije tinejdžera su u njima prepoznale „pravu“ muziku, a stariji hodočasnici bili na nogama oduševljeno uzvikujući „Yeeeeah!“
Shine On, drugo studijsko izdanje australijske četvorke čiju okosnicu čine braća Chris i Nic Cester, najkonciznije opisuje krilatica „ista meta – isto odstojanje“ (koja u ovom slučaju funkcioniše na više nivoa). Iako Jet usporava ritam na nekoliko „mekših“ numera (Kings Horses, Shine On, Eleanor), album je izgrađen na istoj formuli koja je iznedrila i njihov prvenac. Osnovne promenljive su ponovo režeći gitarski rifovi i neobuzdani vokali samouverenog Nica, a rezultat su melodične, energijom nabijene pesme (Holiday, Put Your Money Where Your Mouth Is, That´s All Lies, Rip It Up).
JET
Iako je preporučljivo ignorisati stav, frizure i naočare za sunce Jeta, žmureti pred njihovom popularnošću bilo bi neoprostivo arogantno. Uprkos nedostatku i trunke umetničke ambicioznosti, zvuku koji je krajnje istorijski nebitan i tekstovima koji mahom počivaju na klišeima (“I´ll show you what I got / When you tell me what you need”) i naivnom besmislu (“Don´t waste the sun on a rainy day / The wind will soon blow it all away”, “When that train rolls by / I will save your life”), Jet komuniciraju sa širokom publikom. Oni u tome prevashodno uspevaju naslanjajući se na rudimentarni, dobro testirani izraz i kipeću energiju koja jeste Rock još od –Frutti Little Richarda.
Jednostavno, komercijalni uspeh Jeta i njima sličnih bendova još jednom potvrđuje da je ubrzani puls mladosti isti kao i ritam Rocka.
Na kraju, bez obzira na to koliko/da li je njihov nastup konceptualno i marketinški iskalkulisan, možda su baš zahvaljujući Jetu neki novi klinci otkrili Ogden’s Nut Gone Flake, Beggars Banquet, Raw Power, ili bar I Should Coco. Stagnacija benda koja je evidentna na Shine On, potrošni karakter njihovog artikla i nezasiti apetit medija za novotarijama predskazuju da do njihovog trećeg albuma nikoga neće ni biti briga za Jet. Ali, nema veze, Jet je pošteno odradio svoje. U međuvremenu su došli Majmuni sa Arktika da pokrštavaju nove naraštaje.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.