Popboks - LUDICRA - Fex Urbis Lex Orbis [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 20.11.2006. 00:00

LUDICRA

Fex Urbis Lex Orbis

Ako zamislimo metal kao ogroman zamak, Ludicra svira u jednoj od skrivenih odaja. Depresija i očaj života u velegradu glavna su inspiracija koju, u „krvi, znoju i suzama“, na ovoj ploči sprovode u delo

Marko Nikolić

Ocena:
7
7/10



Bay Area, sa centrom u San Francisku, važno je mesto u istoriji heavy metala. Pre otprilike dve decenije, upravo tu je formirana thrash metal scena. Sačinjena od pregršt izvrsnih bendova bez kojih je nemoguće ispisati iole ozbiljniju istoriju ovog subpravca, kao jedan od stubova undergrounda 80-ih, ona je naglavce promenila poimanje termina „heavy metal“.
Ipak, dosta je vremena prošlo od tada: većina bendova je prestala sa radom; neki su doživeli komercijalni uspeh i postali perjanice korporativnog rocka 90-ih (Metallica, Megadeth...), dok Slayer i dalje uživa kultni status. S početka iste decenije, težište zbivanja u metalskom podzemlju pomera se ka death metalu (koji ime dobija po istoimenoj pesmi sa albuma Seven Churches grupe Possessed - još jednog Bay Area benda) i njegovim ključnim scenama: floridskoj (Death, Morbid Angel, Obituary, Cannibal Corpse), engleskoj (Carcass, Napalm Death, Benediction) i, nešto kasnije, švedskoj (tzv. New Wave Of Swedish Melodic Death Metal ) sceni.
Iako svoje ime duguje albumu legendarnih Venom iz 1982, moderni black metal zvuk nastaje u Norveškoj početkom 90-ih i ostaje zabeležen na ranim izdanjima grupa Mayhem, Darkthrone, Emperor, Burzum ... Već sredinom prethodne decenije, novi zvuk je globalno prepoznat, dolazi na mesto death metala i postaje najvitalniji potpravac sa one strane muzičke industrije kada je ova vrsta muzike u pitanju.
Inspirisan antihrišćanstvom (u formi paganizma, satanizma ili predhrišćanske mitologije, ili, najčešće, u kombinaciji svega), pokatkad snažno prožet tolkinovskim motivima, black metal doživljava zenit komercijalnim uspesima grupa Dimmu Borgir, Cradle Of Filth i Emperor. Nedugo zatim, put se račva: neki pomeraju granice, često potpuno napuštajući žanr (Arcturus, Ulver), drugi, pak, završavaju na stranputici (tzv. National Socialist Black Metal), dok se za pravovernost zvuka, između ostalih, uglavnom brinu francuski bendovi (Deathspell Omega, Blut Aus Nord).
LUDICRA
I eto; vreme prolazi, godina je 2006, a mi se vraćamo na početak priče: Ludicra je bend iz San Franciska, a Fex Urbis, Lex Orbis (citat iz Igoovih Jadnika, lat: “Talog grada, zakon sveta“) im je treći album (ne računajući jedan EP). Neprestanim koncertima brzo su stvorili reputaciju na lokalnoj sceni, što nije ostalo neprimećeno, te je ovo njihov drugi album za Alternative Tentacles, što je iznenađujuće samo na prvi pogled, budući da se na nekoj ravni lako mogu povući paralele između D-I-Y i black metal (čitaj lo-fi) estetike.
Album nam nudi pet epova (praktično nijedan nije kraći od pet minuta): od uvodne „stoner-rockerske“ Dead City, preko furiozne In Fever, do nepatvorenog divljaštva u zaključnoj Collapse, čiji je naslov sasvim primeren, Ludicra nas vodi na razgledanje naličja grada, njegovog kala i posledica koje ostavlja na ljudsku psihu u vidu očaja i beznađa, bespomoćnosti u zavisnosti od raznoraznih supstanci. Iako je nasleđe black metala duboko (mada primetno manje nego na prethodnom Another Great Love Song iz 2004), na albumu nema klasičnih žanrovskih tema o nečastivom, šumama i životu predaka, te je brže bolje skovan termin gray metal koji adekvatno“ opisuje zvučnu sliku koju nam bend nudi.
Širok dijapazon glasovnih mogućnosti pevačice (!) benda Laurie Sue Shanaman, koja je na toj funkciji potpomognuta gitaristkinjom (!!) Christy Cather, zavidno sviračko umeće ostalih članova benda (treba pomenuti inspirativnog bubnjara Aesopa), „prljava“ produkcija u najboljem smislu te reči i znalački inkorporirani elementi iz drugih žanrova (npr. akustične deonice u Veils), izdvajaju ovaj album iz hrpe sličnih izdanja.
Poklonici žanra i audio avanturisti spremni na rizik letimičnog uvida u aktualni trenutak ekstremnih formi gitarske muzike sa lakoćom će pronaći razloge za uživanje u slušanju Ludicre; ostalima topla preporuka da u širokom luku zaobiđu ovo izdanje i sačekaju neku drugu recenziju nekog drugog benda na ovom sajtu.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.