Popboks - JOANNA NEWSOM - Ys [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 28.11.2006. 00:00

JOANNA NEWSOM

Ys

Salve hvalospeva, pet zvezdica sija, Pitchfork ređa višesložne superlative zbog kojih se svi osećamo pomalo glupavo i kao da smo spavali na času

Jelena Maksimović

Ocena:
8
8/10



Nazvali to muzikom za intelektualce ili ne, mnogi će se teško izboriti sa pet pesama u 55 minuta na drugom albumu ove 24-godišnje harfistkinje iz Kalifornije. Ali, uporni će ostati iznenađeni neverovatnim bogatstvom melodije koju čini Joannin specifičan glas, harfa i orkestarska pratnja. Angažovanje čuvenih Jima O’Rourkea, Steve Albinija i Van Dyke Parksa (legenda 60-ih, saradnika Briana Wilsona na izgubljenom albumu Smile, navodno ga upoznao i sa LSD-jem) dovoljno govori o velikim ambicijama, ali i autorkinoj hrabrosti da u potpunosti sledi svoje instinkte, ne zadovoljavajući se statusom sporedne uloge u freak folk cirkusu. Proces snimanja je tekao tako što je prvo ona snimila pesmu uz pratnju harfe sa Albinijem i tako je gotovu predala Parksu, koji je dodao ostale instrumente, da bi sve na kraju miksovao O’Rourke.
Glasa smirenijeg nego na debiju Milk-eyed Mender (2004), na svom drugom izdanju Joanna Newsom najviše liči na mlađu sestru Kate Bush, koja se izgubila u magičnoj šumi u kojoj začuđeno luta i sreće neverovatna stvorenja – junake svojih fantazmagoričnih pesama.
JOANNA NEWSOM
Melanholična i mistična, autorka sjedinjuje nadrealizam, poeziju Emily Dickinson i romantičnu posvećenost prirodi sa razrađenom baroknom orkestracijom, stvarajući pri tome upečatljivu i intimnu zvučnu sliku. Iako deluje kao paradoks, fantastični i kompleksni svet Joanne Newsom ne zahteva preteranu angažovanost da bi ste mu se prepustili – ceo album funkcioniše kao bajka, čak iako ne znate o čemu Joanna peva.
Ys osvaja na terenu nesvesnog i emotivnog, uprkos nekonvencionalnom formatu i čudnovatoj poeziji, muzika kao dopire iz nekog davno prošlog vremena, a ipak je posledica savremenog eksperimenta.
Istina, Ys zahteva potpunu posvećenost, ali vam zato velikodušno vraća – ovo je album koji morate slušati mesecima, da bi polako otkrivali sloj po sloj. U tom smislu Ys nije ploča za svakog, pre je preispitivanje onoga šta očekujete od popularne muzike – da vam potvrdi unapred smišljene stavove ili da vas iznenađuje iznova, postavljajući pritom svakog puta sve veće kriterijume, po cenu početne nepristupačnosti. Od odgovora na to pitanje zavisi da će te smatrati Ys remek delom ili pretencioznim umetničarenjem.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.