Popboks - THIEVERY CORPORATION - The Cosmic Game [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.03.2005. 00:00

THIEVERY CORPORATION

The Cosmic Game

Cenjeni All Music Guide kaže na početku: Thievery Corporation prave apstraktnu, instrumentalnu, plesnu muziku srednjeg tempa, negde između trip-hopa i acid jazza. Koliko uzbudljivo zvuči ovaj opis? Koliko i sama njihova muzika danas. Avaj.

Svetlana Lazić

Ocena:
3

3/10

 

Cenjeni All Music Guide kaže na početku: Thievery Corporation prave apstraktnu, instrumentalnu, plesnu muziku srednjeg tempa, negde između trip-hopa i acid jazza. Koliko uzbudljivo zvuči ovaj opis? Koliko i sama njihova muzika danas. Avaj.
Reč korporacija u imenu ovog vašingtonskog producentskog DJ projekta danas zvuči kao nekakva kletva (mada, ko garantuje da baš to nisu hteli), jer su postali sinonim za korporatitivni lounge zvuk, muzičke tapete za relaksaciju, što u kancelarijama velikih i malih firmi, što u apartmanima (čitaj: dupleksima) njihovih zaposlenih. Ona druga tj. prva reč u nazivu trebalo bi da bude samoironičan pogled na stvaralački pristup – mažnjavamo sve što nam se svidi, obojimo ga svojim (korporativnim) bojama i činimo da se vi, opušteni, prepustite maštanju o egzotičnim krajevima iz koje uglavnom dolaze maznuti muzički elementi. Da sve ovo ne bi zvučalo kao neka besciljna pljuvačina, moram da napomenem da sam ja nekada baš volela muziku Roba Garze i Erika Hiltona.
No, ono čega sam se plašila videći prvi put njihove fotografije i omote albuma, osvarilo se kao prilična noćna mora. Momci u odelima, fini, doterani, lepuškasti, mislim da je reč – dizajnirani. Omoti albuma – malo-kao-zagonetni, artistički, visokoestetizovani. Muzika koja stoji iza ovog imidža bila je svojevremeno jedinstvena kombinacija stilova, oslonjena najpre na dub elemente sa prepoznatljivim zvukom basa i ritam sekcije. Danas, na svom četvrtom albumu Thievery Corporation se bespomoćno vrte u začaranom krugu chill-out bitova sa orijentalnim začinima, izmedju predvidljivih reggae MC-jeva/pevača i dosadno-sanjivih ženskih vokala, u krugu toliko začaranom da čak ni prisustvo poznatih gostiju (Wayne Coyne iz Flaming Lips, Perry Farrell iz Jane's Addiction, David Byrne) ne pomažu opštem, lošem utisku. Autori nesumnjivo prefinjenog ukusa, danas opako arče svoju dobru reputaciju, ne uspevajući da se izbore sa čak šesnaest beskrajnih atmosferičnih ‘tjunova', koji, i pored sveprisutnog pevanja, tek ponekad zaliče na pesme / singlove. Intrigantost ponekih ideja ostaje zakopana u sterilnoj i predvidljivoj formi.
Momci, vreme je da skinete odela. Kod kuće slobodno možete da se razgaćite.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.