Popboks - ALBUM NOVEMBRA:<br>MONSTROUS - Mother Nature’s Slaves [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 30.11.2006. 00:00

ALBUM NOVEMBRA:
MONSTROUS

Mother Nature’s Slaves

Uprkos ogromnoj popularnosti koju je Nirvana uživala, njen opipljiviji uticaj na mlađe kvalitetne bendove godinama je bio gotovo – nikakav! Tišini, istinski prekidanoj samo objavljivanjem zaostavštine same Nirvane, konačno je došao kraj

Marko Artuković

Ocena:
9
9/10



Šta su bile posledice ogromne ekspanzije američkog alternativnog rocka koja se odigrala početkom 90-ih? Što se pozornice tiče, ostale su uglavnom nuspojave, posredni i neželjeni efekti, dok su suštinske promene izostale. Ova ekspanzija imala je, izgleda, puno više uticaja na publiku: zahvaljujući nekolicini vrsnih bendova koji su se probili u mainstream – u prvom redu, svakako, Nirvani – mnogi su otkrili alternativnu muziku i nastavili, i nastavljaju, da istražuju njene brojne magistrale i uglove.
Neki od njih, naravno, i sami sviraju – ali kvalitetno kanalisanje Cobainovog uticaja gotovo da nije postojalo. Stiče se utisak, zapravo, da je Nirvana uticala uglavnom na loše mainstream bendove. Istinski alternativna muzika, dakle muzika čijem korpusu Nirvana nikada suštinski nije prestala da pripada, međutim, jedva da je ponekad donosila neki odjek ovog benda.
Monstrous, tri brata Gethway iz Rhode Islanda, svojim studijskim debijem Mother Nature’s Slaves predivno krše ovaj trend odsustva. To se pokazuje već u prvih nekoliko sekundi albuma: rif uvodne Humble Headbanger na ivici je da bude parafraza onog iz Nirvanine School sa debija Bleach (1989), ali nije: naprosto, na njega liči dovoljno da bi se u svega nekoliko ekstatično distorziranih trenutaka ukazao neusiljeni spoj besprekornog razumevanja Nirvaninog zvuka i nesumnjivo samosvojne kompetencije i sveže energije Monstrous. Prikladni vokal pojačava takav utisak. Kada, negde oko polovine albuma, u numeri Wanna Gun, na red dođu cobainovski (pr)osvetljeni stihovi „The kids will always run ’cuz nothing’s very fun“, stvar postaje više nego jasna:
Tišina, istinski prekidana samo objavljivanjem zaostavštine same Nirvane, okončana je.
MONSTROUS
Monstrous nipošto nisu puki imitatori; velika sličnost sa jednim od boljih bendova ikad u ovom slučaju je besprekorna vrlina. Niti je njihov stilski dijapazon ograničen na ovu – doduše, srećom, dominantnu – sličnost: kroz ovaj trio prosijavaju i T-Rex, The Dandy Warhols, Mudhoney, The Beatles, The Beach Boys... Kroz sve ove „discipline“ Monstrous šetaju sigurno i elegantno, nikada ne gubeći na oštrini sopstvenog identiteta.
Raduje i podatak da su Monstrous do sada napisali preko 300 pesama. Od njih, na Mother Nature’s Slaves našlo se 16. Ni trukne fillera. Količina šarma – neizmerna. Možda je upravo to ključno za utisak da su oni prvi pravi nastavljači Nirvane: onaj ko pođe od očaja i rezignacije kao okosnice Nirvane automatski je promašio temu. Prava stvar je više u harmonskom šarmu i specifičnoj energiji zvuka koja u sebi zapravo ima puno više poleta nago mraka.
Monstrous, na ovom i(li) onom – svesnom ili primalnom, a po svoj prilici i jednom i drugom – nivou sve to odlično kapiraju i, bez preteranog grča, uspevaju da iskažu kroz pesme koja su, ipak, samo njihove. Malo bi bilo reći da bi na ovaj bend trebalo obratiti pažnju. Na šta sve ne obraćamo pažnju? Ovo valja proslaviti.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.