Popboks - SUBTLE - For Hero: For Fool [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 21.12.2006. 00:00

SUBTLE

For Hero: For Fool

Redefinicija termina crossover isporučuje nam se na zapanjujućem mejdžor prvencu seksteta Subtle. For Hero: For Fool je pravi praznik za uši svih onih koji se osećaju spremnim za nešto potpuno drugačije

Marko Nikolić

Ocena:
8
8/10



Za bolje poznavaoce skorije istorije alternativne hip hop scene nije potrebno trošiti previše reči o ulozi i uticaju koji je izvršio anticon kolektiv na predmet njihovog interesovanja. Za one manje obaveštene, reč je grupi hip hop umetnika stacioniranih u Oklendu, Kalifornija, koji su kroz svoje solo i udružene napore iz osnova redefinisali ovaj žanr dajući mu preko potreban impuls promene na razmeđu dva milenijuma.
Pretpostavljate, Subtle je bend sa anticon pedigreom: sačinjavaju ga, između ostalih, Adam Drucker, mnogo poznatiji kao doseone, verovatno najznačajniji kao jedan od trojice članova epohalnih cLOUDDEAD, čiji je debi iz 2001. bitan za apstraktni hip hop bar onoliko koliko je OK Computer važan za alternativni rock 90-ih. Tu je i Jeffrey „jel“ Logan, još jedan anticon prvoborac, čiji četvrti solo album Soft Money sigurno ulazi u krug najboljih ostvarenja ove godine kad je ova vrsta muzike u pitanju, u Subtle zadužen za elektronski bubanj. Od ostalih članova benda izdvaja se Dax Pierson koji je na albumu svirao harmoniku i pevao/beatboxovao, koji je nakon saobraćajne nesreće februara 2005, dok se bend nalazio na svojoj prvoj američkoj turneji ostao paralizovan od grudnog koša naniže. Na putu između Omahe i De Moina kombi sa bendom se prevrnuo usled poledice, i dok su ostali prošli sa manjim povredama, Dax je najteže nastradao.
SUBTLE
Ta turneja je bila deo promocije njihovog debija A New White iz 2004, prvog dela trilogije čiji je nastavak For Hero: For Fool. Reč je o konceptualnom albumu: glavni junak je reper Hour Hero Yes, čije lice zebrinih boja krasi omot ploče. I dok se prethodnik, snimljen u kućnoj produkciji, bavi Hourovim dogodovštinama iz spavaće sobe, For Hero: For Fool je zvučni dokument njegovog susreta sa spoljašnjim svetom. Doseoneovo pero je naoštreno; ono bez pardona opisuje i secira postmoderno američko društvo u formi slobodnog stiha. U vrtlogu alegorija i metafora koji neprestano kuljaju iz svake sekunde ove ploče jasno se prepoznaju obrisi hipokrizije, konformizma, fetišističkog odnosa prema novcu i bezobzirnosti savremenog društva sa kojima se susrećemo svaki dan ublaženu i oplemenjenu zdravom dozom humora.
Već uvodna pesma A Tale Of Ape I stavlja recenzenta na ne male muke u pokušaju da definiše zvuk benda: agresivni plesni stomp natopljen elektronikom u maniru Boards Of Canada sa perfektno ukombinovanim gitarskim pasažima u najboljoj tradiciji alternativnog rocka, prelivena je hiper brzim rep nazalom doseonea koje se u trenu pretvara u iščašeno pevanje zarazne pop melodije, između kojih su umetnuti vokodirani glasovi. Iako u teoriji sve to zvuči dosta komplikovano (oni sami sebe opisuju kao „Tool sreće PM Dawn s uzbuđenim Ice T-jem na vokalu“), preslušavanje For Hero: For Fool je veoma prijatno i uzbudljivo iskustvo. Lakoća kojom se smenjuju muzički pravci u okviru samo jedne pesme, neočekivani obrti i inovativna rešenja za posledicu imaju praktično nepostojanje čvršće strukture pop pesme koja se donekle pojavljuje samo u prvom singlu Mercury Craze što nimalo ne čudi ako se ima u vidu da Subtle, po njihovim rečima, inspiraciju nalaze u preziru prema pop pesmi.
SUBTLE
Ovolika eklektičnost je moguća samo uz zavidan nivo erudicije i kreativnosti koje bend poseduje u ogromnim količinama, ali zapravo je koherentnost zvuka ono što je glavni adut ove ploče. Praktično nema kutka u koji Subtle ne zalaze, ne gubeći pritom organsku crtu svoje muzike. U nabrajanju dobrih pesama sa albuma ne bismo pogrešili i kada bismo ih sve naveli: od 2 već pomenuta plesna broja koja podjednako dobro funkcionišu i na podijumu za igru i na slušalicama u krevetu pred spavanje, preko ambijentalnijih komada kao što je hermetična A Tale Of Ape II i predivna Nomanisisland do najtradicionalnije (u hiphop smislu te reči) Midas Gutz i „rockerskijih“ Middle Class Stomp i Middle Class Kill čijih se rifova ne bi postideo nijedan pažnje vredan indie rock bend. Bogatstvo u detalju i jednostavnost celine, lišene pretencioznosti, garantuje dobru zabavu svakim novim slušanjem.
Ovim albumom Subtle se pozicioniraju kao lučonoše novog crossovera koji se nalazi na tromeđi hip-hopa, elektronike i indie rocka (tamo gde niko ranije nije bio), stvarajući muziku potpuno novog kvaliteta koja bez mnogo muke preuzima klimave pozicije iscrpljene i dugi niz godina lišene sadržaja rap/rock/metal kombinacije koja nikad do kraja nije iskazala svoj potencijal. U vremenu koje je pred nama moći ćemo jasnije da sagledamo istorijsku relevantnost ove ploče za pokolenja koja dolaze, za sada je dovoljno istaći da je smelost osobina velikih umetnika - a nje ima u izobilju na ovoj ploči koja je sigurno jedna od onih koja će naći svoje zasluženo mesto na većini relevantnih godišnjih lista.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.