Popboks - THE KILLS - No Wow [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 10.03.2005. 00:00

THE KILLS

No Wow

U vremenima kada je moderno biti retro, i to po svaku cenu, pravo je čudo da neko uopšte i ima sopstveni stil. VV i Hotel, dvoje u The Kills , ne boje se ni ritam mašina, ni lupovanih rifova

Luka Ivanović

Ocena:
9
9/10

U vremenima kada je moderno biti retro, i to po svaku cenu, pravo je čudo da neko uopšte i ima sopstveni stil. VV i Hotel, dvoje u The Kills , ne boje se ni ritam mašina, ni lupovanih rifova. Rock 'n' roll je odavno prestao da bude neuporediv, sve je već reciklirano, ostalo je se samo da se utvrdi procenat mlečne masti.
Ipak, nepisani zakoni industrije povremeno dozvoljavaju da se pojavi bend/album koji je vredan sam po sebi, bez ikakvog (plaćenog) medijskog preterivanja. Upravo je to slučaj sa No Wow, drugim studijskim izdanjem The Kills.
Njihova muzika može da podseti ne produkciju benda Elastica, poneki aranžman Sonic Youth ili stih PJ Harvey. Nije ni važno, jer ovo je više nego zreo album koji ima nešto zaista svoje. To je čudna, klinička sterilnost, pre svega glasa pevačice VV koju podupire programirana ritam mašina, ali i hladna, skoro automatizovana distorzirana gitara Hotela. To je i metrička preciznost svih sitnih dodira prstiju i žica, to insistiranje na mrtvom bunjaru (kakva je jedna ritam mašina). Upravo se tu krije njihov zaljubljeno-sebični voajerizam, tako retka pojava u decenijama vladavine muških kvarteta.
"Oh, Did You Get The Real Good Ones, Did You Get The Good Ones?", pita ona, ali kao da je ni ne zanima odgovor. Kao da odgovor zaista postoji. Kao da se niko ne pretvara.
Kao da su njih dvoje negde po ceo dan zarobljeni i primorani da ovako sviraju, toliko je sve hladno ali i iskreno. Kao bledilo i infuzija nakon krvi i znoja.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.