Popboks - THE GAME - Doctor's Advocate [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 11.01.2007. 00:00

THE GAME

Doctor's Advocate

Game se svojim drugim albumom pozicionira kao najvažnije ime komercijalnog hip-hopa u ovom trenutku i vraća Zapadnu obalu na kartu ove muzike posle pauze duge više od deset godina

Marko Nikolić

Ocena:
7
7/10



Gangsta rap se pre oko dve decenije pojavio na Zapadnoj obali kao novi potpravac hip-hop muzike. Pionirski radovi Ice T-ja, i posebno N.W.A., definisali su žanr koji je od samih početaka kontroverznom tematikom i potpuno novim pristupom zavredeo pažnju i kritike i publike, što je ubrzo rezultiralo i na ekonomskom planu. Nakon raspada N.W.A., njegovi članovi Ice Cube, Eazy E i Dr. Dre započeli su solo karijere u ulozi izvođača, vlasnika diskografskih kuća i producenata, i direktno su odgovorni za svojevremeni komercijalni proboj hip-hop imena kao što su Snoop Doggy Dogg, Bone-Thugs-N-Harmony, Blackeyed Peas, Warren G, čak i ranih Cypress Hill, i naravno, jedne od najvećih ikona ovog pravca – 2Pac Shakura.
U ratu koji je sredinom 90-ih besneo između obala i koji je završen nasilnom smrću dvojice glavnih protagonista tog sukoba 2Paca i Notorious B.I.G.-a, Zapadna obala je izvukla deblji kraj. Naime, ona je potpuno nestala kao relevantan faktor u hip-hopu, a upražnjeno mesto iskoristila je tzv. Južna obala sa izvođačima okupljenim oko etiketa Suave House, No Limit i Cash Money. Njihov stil bazirao se na kič aspektima stila koji je ustoličio Zapad, i nikad nije ostvario uticaj koji je Zapad imao sa ove strane Atlantika (na primer na scenu u Francuskoj), ne računajući imena kao što je Snoop Doggy Dogg, koji je svoj povratnički album iz 1998. izbacio upravo na Master P-jevoj etiketi No Limit.
THE GAME
Od tada, pamte se Eminem i 50 Cent, iza kojih je stajao Dr. Dre. Jedno od njegovih otkrića je i Game, reper iz Komptona, značajne tačke na hip-hop karti. Njegov prošlogodišnji debi Documentary, napravljen u saradnji s Dreom i 50 Centovim G-Unitom, čiji je Game tada bio član, prodat je u pet miliona primeraka. Od tada se mnogo toga desilo u njegovom životu: posvađao se s Fiftijem, pa s Dreom, izbačen je s njegove etikete Aftermath, a zatim je preživeo i ranjavanje. Potpisavši ugovor s Geffenom, The Game je okupio impozantnu ekipu saradnika za svoj drugi album i kao Feniks se podigao iz pepela.
Ovaj album je po izlaženju direktno osvanuo na mestu broj jedan američke liste LP-ja sa više od 350.000 prodatih kopija u prvoj nedelji. Za razliku od većine albuma u poslednjih nekoliko godina, kada pričamo o hip-hopu, a koji su bili na tom mestu, ovaj album zavređuje pažnju. Totalno se oslanjajući na ikonografiju i mitologiju Zapadne obale kroz bezbrojne citate, fanatično se predstavljajući kao spasilac Zapada, ovaj album u imenu krije posvetu Dr. Dreu, kao Gameovom mentoru. I muzički, u boljim pesmama The Gameu polazi za rukom da oživi stari duh Zapadne obale, uspešno ga transponujući u novi vek. Sve je tu: fank(y) nasleđe, paranoične zujalice kao zaštitni znak zvuka sa Zapadne obale i prilično tvrda produkcija koja ga izdvaja od komercijalnih kolega.
THE GAME
Od pesama se izdvajaju: prva Lookin At You, odlična Da Shit, Remedy sa semplom Isaaca Hayesa, već iskorišćenim u besmrtnoj Black Steel In The Hour Of Chaos grupe Public Enemy, Compton sa Will.I.Amom iz Blackeyed Peas, California Vacation sa Snoopom i Too Much, saradnja s još jednim (polu)zaboravljenim predstavnikom ove škole Nate Doggom. Lista producenata je zaista impresivna: Scott Storch, poznatiji kao dugogodišnja Dreova desna ruka, Kanye West, Swizz Beats i mnogi drugi. Slično se može reći i za ostale umetnike koji učestvuju na ovoj ploči, od kojih treba izdvojiti Busta Rhymesa, Nasa i Junior Reida.
U preko 70 minuta muzike, kvalitet ove ploče nije koncentrisan samo u singlovima; on faktički korespondira s nasleđem jednog značajnog segmenta hip-hop kulture kao celine i dovoljno je stilski raznovrstan i kvalitativno ujednačen. Kao takav predstavlja dašak vazduha na već duže deficitarnoj, kada su sveže ideje u pitanju, američkoj hip-hop sceni s komercijalnim predznakom. Da li je ovo samo prolazni trend ili je u pitanju nešto mnogo značajnije, saznaćemo vrlo brzo. Jedno je sigurno: The Game će, posle ovog ostvarenja, ponovo kačiti zlatne i platinaste ploče po zidovima svoje kuće.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.