Popboks - THE GOSSIP - Standing In The Way Of Control [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 25.01.2007. 00:00

THE GOSSIP

Standing In The Way Of Control

Pevačica ovog američkog postp-punk benda se pre mesec danas našla na vrhu cool liste muzičkih ličnosti 2006. godine, koju tradicionalno objavljuje NME. Beth Ditto, lezbejka i aktivistkinja u odbrani prava homoseksualaca, prva je žena koja se našla na vrhu te liste

Igor Čoko

Ocena:
7
7/10



Slagali se ili ne, ali malo je aktuelnih, trendi bendova koji mogu spontano da razmrdaju kukove i dignu iz mrtvih i najveće mrcine. U paleti aktuelnih pozerskih instant nusproizvoda, štancovanih s pokretne trake muzičke industrije i spakovanih u „rasparane leviske od 500 dolara“, ne treba ni tražiti srce. Međutim, i u takvom žitu zaluta pokoji izdanak kukolja. Oni se u ovom slučaju zovu The Gossip, a njihov najnoviji album poseduje taj redak dar, jednostavan i magični groove, koji vaš palac bez pogovora ipak diže – gore. U znak odobravanja.
The Gossip se vraćaju nakon trogodišnje diskografske pauze, a njihov treći album Standing in the way of control najbolja je ilustracija kako izgleda količina u međuvremenu nakupljene energije, zbijene na 40-ak minuta, spremne na prasak već na prvi stisak dugmeta play. Poredimo to, recimo, sa efektom praska čepa prethodno dobro promešanog penušca, kada mlaz mehurića, klizeći niz prste, prošapuće opojnu rečenicu – vreme je za žurku!
Usudio bih se da kažem da je otvarajuća Fire with fire, u kojoj se smelo sudaraju energije PJ Harvey i The Bellrays, možda i najbolja inicijalna kapisla nekog albuma snimljenog leta Gospodnjeg 2006. U sledećih desetak lakih, plesnih komada prihvatićete ponuđeno, osetiti (opet) mladalački polet, razigrati se. Zabaviti se.
THE GOSSIP
Slušajući The Gossip, neko negde reče da, eto, i „hardcore punk klinci vole da đuskaju“, a da to nije pogo ili neki sličan pokretni sado-mazohizam. Frontmenka benda Beth Ditto rekla je jednom prilikom kako je misija benda da ljude bez pogovora natera na mrdanje kukovima, uz doslovan citat: „Morate biti ili paraplegičar ili gluvi kao top ako ne zaplešete uz Standing In The Way Of Control“.
Ovde se vraćamo i na reči izgovorene s početka teksta, koje sasvim legitimno, i iz prve ruke, argumentuju navede tvrdnje.
Ovakav rasplet delom možemo pripisati i Gregu Pucciatu iz Fugazija, koji je vešto upleo prste u konačan profil albuma. Neobuzdani mladalački diskoidni polet, vokal Berth Ditto, filovan Motown šmekom i prsti na mikseti prekaljenog majstora – jednako je više nego korektan album!
Rečju, superplesni power-pop sa elementima funka, bluesa, soula i gospela. Dobro naučena lekcija iz muzičke istorije, ukomponovana (još?) neiskvarenim i netaknutim šarmom ljudi na pragu zrelosti. Prototip modernog albuma koji ne robuje diktatu trenda, već trendove diktira sam, spajajući naizgled nespojive krajnosti.
Audio:
Video:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.