Popboks - OF MONTREAL - Hissing Fauna, Are You The Destroyer? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 20.02.2007. 00:00

OF MONTREAL

Hissing Fauna, Are You The Destroyer?

Za razliku od prethodna dva albuma ovog američkog indie benda, ploča koje su plesni karakter uglavnom crpile iz laptop electronica stilizacije, HFAYTD? svoju razigranost bazira na electro funku

Mirko Mandić

Ocena:
6
6/10
Dok su se Country House (Blur) i Roll With It (Oasis) utrkivale za vrh britanske top-liste singlova, Apples In Stereo, Olivia Tremor Control i Neutral Milk Hotel su u podrumima Denvera i Atensa (u okviru kolektiva Elephant 6) pravili američki sunčani odgovor na tamu grungea.
Inspirisani klasicima melodičnog gitarskog popa iz 60-ih i 70-ih, ovi bendovi sa suprotnih strana Atlantika svojoj generaciji su ponudili društveno relevantnu i pretežno pozitivnu alternativu za besmisao Neverminda. Ipak, za razliku od britpop grupa koje su svoj komercijalni potencijal pretočile u milionske tiraže, decidirano eksperimentalnije i mahom psihodeličnije grupe iz Elephant 6 uvek su imale samo kultni status, iako su napravile neke od najboljih albuma decenije.
Of Montreal, takođe iz Atensa, svojim konstantnim kvalitetom izdvojio se od ostalih bendova iz druge generacije Elephant 6. Na osam albuma izdatih u poslednjih deset godina, vedri avant-pop zvuk osnivača Kevina Barnesa, na tragu Beatlesa i Beach Boysa s početka karijere, na poslednjih nekoliko albuma transformisao se u kontemplativni kosmički disko.
OF MONTREAL: Hissing Fauna, Are  You The Destroyer?
Ipak, na najnovijem albumu Of Montreala Barnes ispod hiperaktivnih ritmova pakuje savršene melodije koje slušaoca udaraju pravo u levo oko i ostaju urezane duboko u desnoj hemisferi mozga. Bilo da je reč o sintisajzerima na Suffer For Fashion i Heimdalsgate Like A Promethean Curse, gitarama na Cato As A Pun i She’s A Rejecter ili nebrojenim vokalnim harmonijama, polimorfna melodičnost i dalje je jedna od najupečatljivijih vrlina Of Montreala.
HFAYTD? je upakovan u šareni omot koji se na neobičan način otvara poput latica cveta. Slično tom omotu koji ispod kaleidoskopske šare krije crnu podlogu, Barnesova ushićena muzika uokviruje mračne teme. Tekstovi na ovom albumu tematski su znatno eksplicitniji i ličniji od prethodnog materijala koji je Barnes napisao. Depresija, strah, usamljenost i kulturni šok uslovljeni selidbom na drugi kontinent, neprilagođenost, bespomoćnost i razočaranje zbog veze koja se burno ruši, neke su od tema na HFAYTD? koje dočaravaju Barnesova životna iskustva iz perioda kada je album nastajao.
OF MONTREAL: Hissing Fauna, Are  You The Destroyer?
Spoj lirskih i muzičkih ideja na HFAYTD? najintenzivniji je na 12-minutnom galopirajućem epiku The Past Is A Grotesque Animal. Mračna monolitnost i skoro dramski patos ove pesme šalju slušaoca baš na ono dno na koje je Barnes želeo.
Istovremeno, ta ista monolitnost čini da pesma nije kompatibilna s dinamičnim tematsko/soničnim oponiranjem koje nudi ostatak albuma. Nažalost, zbog svega ovoga slušanje čitavog albuma bez The Past Is A Grotesque Animal (ili nje same, bez ijedne druge numere) ima najviše smisla. Na specifično čudan of-montrealovski način ova nedoslednost podseća da je za savršenu celinu ipak potrebno nešto više nego samo zbir odličnih delova.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.