Popboks - ŠTIRJE PRAVI DEDCI - Poper [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 28.02.2007. 00:00

ŠTIRJE PRAVI DEDCI

Poper

Nakon Laibacha, Borghesije, Miladoyke Youneed i Baste, Štirje Pravi Dedci su novi biser slovenačke avangarde. Album Poper je izdat posthumno, a u nekim komentarima čuje se poređenje i sa Gang Of Four

Vladimir Krakov

Ocena:
7
7/10
Sastav Nomeansno imao je veliki broj poštovalaca u našoj nekadašnjoj socijalističkoj federativnoj domovini. Uključujući, naravno, omladinu i poštenu inteligenciju iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša… Ipak, iz neobjašnjivih razloga, u Srbiji se nije pojavio praktično nijedan bend koji sledi disonantnu post-punk buku koju su ovi kanadski frikovi posejali po svetu, dok ih je na krajnjem zapadu Balkana niklo ne malo – setimo se odlične riječke grupe Regoč, ljubljanskih 2227…
Bilo bi nepravedno reći da su Štirje Pravi Dedci (u prevodu Četvorica pravih momaka), samo slovenački klon Nomeansno, ili Firehosea ili bilo čega što se pojavilo na etiketi Alternative Tentacles. I košarka je došla iz Amerike, ali je u ovim krajevima lepo primljena i dobila svoj lokalni stil, ne igra se sasvim isto, a kako je pokazalo svetsko prvenstvo u Salt Lake Cityju pre nekoliko godina, ni inferiorno u odnosu na NBA kanone.
Namerno sam naveo baš taj događaj iz bliske sportske istorije koji je pokazao da srce i mašta mogu da pobede steroidne mišiće i kondiciju, pravilo koje važi i u muzici.
ŠTIRJE PRAVI DEDCI: Poper
Postoji više samosvojnih “škola” disonance u new waveu i njegovim kasnijim derivatima – A Certain Ratio, na primer, PIL, Moonshake… i svaka od njih mogla bi da bude koren zvuka ovih soničnih fantiča.
Bitnije od toga je pitanje šta su nam Štirje Pravi Dedci na ovom CD-u pružili: odlično, muški odsviran album, sa puno srčanosti i sveže energije koji čine efemernim pitanje da li je to neki nov, revolucionaran zvuk. Neko će reći da takav zvuk pripada 80-im, no pre će biti da je reč o formuli za koju protok vremena nije preterano važan – koja će biti jednako aktuelna 2025. kao i 1985. Punk rock stav, mnogo različitih estetika koje su prodefilovale kroz plejere i - gitare koje prže.
Ovaj album pruža mnoštvo uživanja svakoj iskrenoj duši, koja se nakon izvesnog vremena prezasiti sintetičkih zvuka od kojih se više nikud ne može pobeći. Bilo bi lepo čuti prave dedce uživo u nekom beogradskom klubu, ali to neće biti moguće – bend je još pre nekoliko godina prestao sa radom, a album Poper je dokument o njihovom postojanju i neospornoj vrednosti, važan i zanimljiv dokument o slovenačkom i ex-yu muzičkom andergraundu.
Svratite do jedne prodavnice tik pored Doma omladine i tu ćete ga naći.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.