Popboks - BLEKSAD - Huanho Gvarnido & Huan Dijaz Kanales - Ide maca oko tebe, pazi da te ne ogrebe... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 09.03.2007. 00:00 · 1

BLEKSAD - Huanho Gvarnido & Huan Dijaz Kanales

Ide maca oko tebe, pazi da te ne ogrebe...

Mene gledaš?
MENE GLEDAŠ!?
Faca namrgođene mačorčine sa cigaretom u uglu gubice koja zuri sa naslovnice francuskog izdanja prvog Bleksada ne dozvoljava da ga se ignoriše. Srpski izdavač se za koricu izdanja koje objedinjuje sva tri dosada izašla albuma Bleksada odlučio za najmanje provokativnu, mada i najinteligentnije komponovanu naslovnicu treće epizode

Pavle Zelić

Originalni naslov: Blacksad
Crtež: Juanjo Guarnido
Scenario: Juan Diaz Canales
Format: 220 x 280
Povez: Tvrdi
Pismo: Latinica
Br. strana: 172
God. izdanja: 2006
Srpsko izdanje: Beli put
Ovaj strip mi je još 2001. preporučen kao nešto novo & neviđeno u FNAC-u u Dižonu, gde sam provodio leto na razmeni studenata. FNAC, nesvakidašnji francuski lanac knjižara/multimedija šopova, svoj šmek (maltene dušu!) duguje uvek prisutnim odeljenjima stripa. Postavka scene je najčešće ista: mušterije uzrasta 7-77 uredno sede po itisonom zastrtom podu i mrtvi-ladni čitaju stripove! Neke kupe, ostale pročitane vrate na police. Ej, gde to ima, gde se to radi!
BLEKSAD - Huanho  Gvarnido & Huan Dijaz Kanales
U FNAC-u nastaje francuska kultura poštovanja i obožavanja stripa.
Naravno da sam se i sâm - najpre bojažljivo došljački, a kasnije neumereno balkanski - okoristio ovim kuriozitetom ove delu natpotrošačke kulture. Čitao sam i uredno vraćao na police, i dolazio skoro svakog dana po novu dozu. Ali, Bleksad je bio strip koji sam morao da odnesem kući.
Prvo pada u oči da je Bleksad još jedan strip sa antropomorfnim životinjskim likovima. Za razliku od Pulicerom nagrađenog Mausa Arta Špigelmana, u kojem su glave određene vrsta označavala nacionalnost (miševi - Jevreji, mačke - Nemci), autori Bleksada su raspalili redom po Bremovoj enciklopediji.
Pored svih stanovnika seoske avlije (sve sa 10-ak rasa pasa), tu su razni gmazovi, šumski živalj, ali i egotični primerci poput bizona, orangutana i foka. Motiv iz Mausa se ipak pojavljuje u drugom albumu Arktička nacija, koji u srži zapleta ima rasni sukob između belih (polarni medvedi i lisice, beli tigrovi) i crnih životinja, mada je ova metafora prilično nategnuta.
Autorima je Bleksad prvi strip. Huanho Gvarnido je gulio animatorski zanat u Diznijevim studijima, i ovde pokazuje da je prevazišao sve što su imali da ga nauče. Da su poslednji Diznijevi crtaći iole ovako izgledali, ne bi posle 60 godina morali da gase produkciju dugometražnih filmova klasične, crtane animacije. Ako ste i po čemu zapamtili Tarzana iz 1999, to je zapanjujuće brza borba Tarzana i leoparda Sabora izvedena u 3D okruženju. To je Gvarnidov najzapaženiji rad, i to iskustvo prenosi u kratke ali brutalne tuče u Bleksadu.
BLEKSAD - Huanho  Gvarnido & Huan Dijaz Kanales
U senci prelepih akvarela (izdata je i knjiga posvećena artworku u Bleksadu) ostaje scenario Huana Dijaza Kanalesa. Što je šteta, jer da se ne zadržavate toliko da uživate u slikama, pažljivije bi pratili priču koja pleni jednostavnošću i jasnim, a intenzivnim motivima i karakterizacijama likova. Posebno je zanimljiv razvoj priče i širenje okvira sveta u kojem Bleksad živi i bori se.
Najpre je to tvrdi krimić, sa donekle stereotipnim junakom u ključu svih dosadašnjih privatnih detektiva o kojim smo čitali i gledali ih u noar filmovima. Saznajemo tek delić njegove prošlosti, veliku ljubav koju mora da osveti tražeći njenog ubicu - Negde među senama.
Arktička nacija je, i pored ledene scenografije koja asocira na samu reč polar (francuski termin za krimiće), već kompleksnije zamešeteljstvo, sa pomenutim temom segregacije, nekoliko preokreta i uvođenjem Bleksadovog sidekicka po imenu Nedeljni. I konačno, Crvena duša diže priču na internacionalni nivo, tu su sada bivši nacistički naučnici (Hitler je, možda u omaž Mausu, takođe mačka), vladine zavere, tajne formule i još jedno parče Bleksadove prošlosti, a bogami i dobro „parče“ koje odvede u krevet.
Ali ti kadrovi... „Šta, bre? Kakvi kadrovi? Ko to primećuje?“
BLEKSAD - Huanho  Gvarnido & Huan Dijaz Kanales
E pa, kad je kadriranje u stripu ovako dobro, o da, primetićete ga. Sramota je koristiti otrcane fraze tipa „kao u filmu“ u njihovom opisivanju, ali u nedostatku bolje... Jeste, kadriranje je kao u filmu. Prokleto dobro režiranom, znalački montiranom filmu. Sigurno im neće trebati storyboardovi kad budu ekranizovali Bleksada.
Za kraj, da li napominjati da je Bleksad pokupio nekoliko laskavih priznanja, pre svega nagradu za najbolji crtež na najpoznatijem festivalu stripa u Angoulemu 2004, ali i čak tri nominacije za prestižne Eisner nagrade u Americi (veliki uspeh za strip sa drugog govornog područja). Tiraži, slava i fanovi nisu izostali.
Uvek je uzbudljivo pratiti kada nastaje klasik, u bilo kojoj umetnosti. Posle se uvek možete hvaliti kako ste ga baš vi otkrili i prepoznali. A Bleksad je upravo to. Klasik od prve strane.
Još nije kasno, otkrijte ga nekome drugom!


Komentari

  • Gravatar for dimi
    dimi (gost) | 27.09.2010. 20.47.26
    jel se moze naci u srbiji ovaj strip u nekom vidiu izdanja a da nije u zabavniku??
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi