Popboks - AIR - Pocket Symphony [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 13.03.2007. 00:00

AIR

Pocket Symphony

Nakon albuma Talkie Walkie prodatog u 800.000 primeraka, Air su opet tu. Ukupno 12 pesama, koje pevaju Jarvis Cocker iz Pulpa, Neil Hannon iz Divine Comedy, ali i članovi benda J.B. Dunckel i Nicolas Godin, snimano je 18 meseci. Neke su posvete Philipu Glassu, a neke su već objavljene na soundtracku Marija Antoaneta. Dunckel kaže da su za to vreme bili u zen raspoloženju

Luka Ivanović

Ocena:
5
5/10
Još jedan album Air koji je na drugačiji način isti kao i onaj prethodni.
Uz poneki izuzetak, njihove pesme su ili uspavanke ili pesme za buđenje/dobro jutro (koje uopšte ne mora biti dobro).
Njihovo postojanje, koje već ulazi u 12. godinu, učinilo ih je dovoljno zrelim da razmišljaju o svojoj generaciji, i svojim noćima.
Pesme su (opet) dovoljno i ozbiljne, i svečane, i melanholične. Ispolirani kitnjasti dijalog akustičnih gitara i sintisajzera ponekad izleti u egzotiku (japanski koto, ženski a muški glas JB Dunckela) i lepi se za teme večne ljubavi.
Da li je tužno sve što je sporo? Ili je sve jedan unapred isplaniran svečani protokol? Mirišljavi vazduh upakovan u besprekorni celofan?
AIR: Pocket Symphony
Mer Du Japon, osma numera, ritmom odskače od ovih pitanja, ali ne i atmosferom. To je i jedino prisustvo kaloričnog ritma, kao drugi san u snu. Izgubljene poruke, prizori noći (negde) između buđenja i spavanja. Sve su to teme i naslovi na ovom albumu.
Na poslednjoj peva Neil Hannon, i to tekst Jarvisa Cockera, koji i sam recituje svoje na One Hell of a Party. Svi su stariji i ozbiljniji, pa i njihovi prijatelji i gosti. Žurke su loše, a posle ih se jedva i sećaju.
Ali, da li im je i publika ostarila? I da li se dovoljno i neophodno uozbiljila za ovaj album?


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.