Popboks - AGF/DELAY - Explode [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 15.03.2005. 00:00

AGF/DELAY

Explode

On se vraća svom prvom instrumentu, bubnjevima, i to u neprirodno ogoljenom maniru. Ona se vraća svojoj prošlosti, odrastanju u istočnoj nemačkoj, na momente kao prehlađena, na momente skroz prepuštena…

Luka Ivanović

Ocena:
8
8/10

John i Yoko Glitch/IDM poretka, nakon nekoliko manjih saradnji (Luomo, ARS Electronica 2001, Clicks & Cuts) prvi put su zajedno na dugosvirajućem studijskom izdanju.
Album Explode je najavljen kao njihov politički statement za Dan zaljubljenih i za potrebe albuma oboje su ostavili svoje dosadašnje prepoznatljive metode produkcije po strani. Albumu je sveden na minimalne patterne elektronskog bubnja uz poneki microsynth, a njen glas, prisutan sve vreme, jedino je što bi moglo predstavljati problem. Muzika je van svih postojećih i modernih tokova elektronike, ravna ali nepravilna, skoro prazna...
On se vraća svom prvom instrumentu, bubnjevima, i to u neprirodno ogoljenom maniru. Ona se vraća svojoj prošlosti, odrastanju u istočnoj nemačkoj, na momente kao prehladjena, na momente skroz prepuštena...
U slučaju ovog albuma, nažalost neophodno, vraćanje u stvarnost donose njeni tekstovi o potrebnim vizama (Restrict), modnim trendovima, i generalno sve u vezi sa politics... Tako je A Distant View beskrajno tužna, Explode neodoljivo zavodljiva u svom namernom ispadanju i preklapanju ritma, a Causing a Taifun još jedan u nizu, ali uvek prijatan, dub, i to sa genijalno-zaraznom deonicom na infantilnoj klavijaturi.
Da je duo AGF/Delay sposoban i za vode komercijalnijeg R'n'B zvuka, dokazuje Break Through koja bi uz izvesna šiminkanja bila podloga za bilo koju Billboard-friendly pevačicu, ali je element haosa i nezainteresovanosti ovde dao jasan beskompromisni odgovor.
Sa jedne strane glas razuma, sa druge bekstvo u apstraktno... Možda je to ključ idealnog braka, ali je pre svega recept za vrlo dobar, skoro odličan album.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.