Popboks - TRAVELING WILBURYS - Collection: Volume 1 & Volume 3 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 30.07.2007. 00:00

TRAVELING WILBURYS

Collection: Volume 1 & Volume 3

Kompilacija pesama super grupe koju su sačinjavali George Harrison, Bob Dylan, Roy Orbison, Tom Petty i Jeff Lynne debitovala je nedavno na prvom mestu britanske liste najprodavanijih izdanja. The Traveling Wilburys su osnovani krajem 80-ih, a Collection je reizdanje njihova dva albuma koji nisu do sada bili dostupni digitalnoj publici

Zoran Popović

Ocena:
8
8/10
Ah, osamdesete! U poslednjim godinama najpretencioznije dekade u rock ’n’ rollu i perioda najlošijih frizura nikome ni na kraj pameti nije bila ideja da će se na muzičkom horizontu pojaviti dragulj kakav je bio prvi album supergrupe Traveling Wilburys Volume 1 (1988).
George Harrison je te 1988. uživao u uspehu svoje veoma komercijalne ploče Cloud Nine, a ono što se desilo u toku snimanja B strane njegovog tadašnjeg singla u najmanju ruku bi se moglo nazvati srećnim sticajem okolnosti.
No, poštenije bi to bilo nazvati božjom intervencijom: Harrison, zajedno s Royom Orbisonom, Bobom Dylanom, Tomom Pettyem, Jeffom Lynnom i nezvaničnim šestim članom bande Wilburys, legendarnim bubnjarem Jimom Keltnerom, kreirao je vrhunsku kolekciju iskonskog i arhaičnog rock ‘n’ rolla premazanu kremama i šlagovima Lynneove maestralne produkcije.
Dylan je u to vreme snimao anemične ploče, Roy Orbison se vraćao iz dugogodišnje samoinicirane pauze, Lynne se ispod radara bavio produkcijom, a Tom Petty nije bio svestan činjenice da je baš tada počinjala njegova megastar karijera.
Zajedno s pločama Wilburysa i stvaralačkim vrhuncem Full Moon Fever (‘89), koji je proizišao baš iz ove saradnje, Petty je postao jedan od najvećih u poslu, ali nikad do danas nije ponovio kreativni naboj iz Wilburys perioda.
TRAVELING WILBURYS: Collection: Volume 1 & Volume 3
Volume 1 nam donosi Georgea Harrisona u najboljem svetlu – to je njegov apsolutno najkreativniji rad još od Beatlesa i albuma All Things Must Pass (‘70). Po celoj Volume 1 ploči prepoznaje se njegov učinak, od prelepih bitlsovskih aranžmana do harmonija diktiranih njegovim čistim i prefinjenim vokalom.
Ako neko suptilno može da zameni Lennona i McCartneyja u ulogama supružnika i kreativnih partnera – to su Dylan i Orbison! Roy Orbison, počasni član grupe koji, nažalost, umire pre snimanja drugog albuma, na Volume 1 nam poklanja najlepšu pesmu na ploči – maestralno otpevanu Not Alone Any More njegovim magičnim alt vokalom koji diže svaku dlaku na telu.
Kralj rokabilija, koji je svoju karijeru počinjao sa Elvisom i Jerryjem Lee Lewisom na turnejama po američkim zabitima, a čiji su uticaji ovde posve očigledni, nije mogao da nas napusti na lepši i gloriozniji način.
Najjači utisak, pak, pored očiglednog sveukupnog kvaliteta, ostavlja spontanost i opuštenost svih aktera. Bez rezerve, ovaj album se može uporediti s najboljim pločama rock ‘n’ rolla, onim koje su proizišle iz ludih zabava i uzajamno inspirativnih eksplozija kreativne energije.
Da je ova muzika snimljena dekadu ili dve ranije, bila bi verovatno rame uz rame s bilo čim od Beatlesa, Rolling Stonesa ili Dylanovog najfinijeg materijala. Senzacija je, ipak, u tome što je ovaj album bio preko potreban u trenutku kad je izašao – što samim muzičarima, što publici.
Ekscentrični i povučeni Dylan, koji nikad pre ili posle nije bio član demokratskog benda, posebno je uživao u ovoj žurci. To se izričito primećuje na drugoj ploči Volume 3 (’90), koja je mnogo više pod muzičkim uticajem dva preostala Amerikanca u bendu.
Ipak, Volume 1 nam poklanja najbolje Dylanove momente Dirty World, Congatulations i apsolutno fantastičnu dramu Tweeter And The Monkey Man, na kojoj njegov učinak u tekstovima pomaže da se premosti njegov često neprikladan vokal, postavljen u jukstapoziciji sa Orbisonovim i Harrisonovim.
TRAVELING WILBURYS: Collection: Volume 1 & Volume 3
Oba albuma su maestralno producirana. Jedan od najfinijih živih producenta, bivši predvodnik engleskih čudaka ELO, takođe odličan vokalista i r’n’r connoisseur Jeff Lynne, čini da obe ploče zvuče pompezno i veliko. Handle With Care i Heading For The Light kao da su skinute s albuma Revolver, dok se na Rattled Jeff Lynne poklanja Elvisu. Margarita je zabavni rock ringišpil, gde se Lynne bukvalno poigrava s produkcijom.
Na Volume 3, koji je snimljen bez tragično preminulog Orbisona (6. december ‘88), bend ne uspeva da ponovi magiju prve ploče, uprkos lepim, nadahnutim i zabavnim numerama (Inside Out, The Devil’s Been Busy i Cool Dry Place su kvalitetne kao bilo šta sa prve ploče).
Naime, Volume 3 je pokazni materijal kako se pravi opušteni i fini country rock i folk’n’roll album – činjenica je da se novi talas ovih muzičkih stilova iz kasnih 60-ih i 70-ih godina prošlog veka pojavio baš po izdanju ovih albuma, kad su se vrata širom otvorila za bendove kakvi su Wilco, Whyskeytown, Jayhawks i mnogi drugi.
DVD je veoma zabavan kolaž pet video-spotova i kratkog, nikad ranije viđenog dokumentarnog filma o bendu: The True History Of The Traveling Wilburys. Zajedno sa albumima, on čini kolekciju koja je pravi dragulj na kruni vaših klasika. Fantastično i, naravno, neponovljivo.
Video:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.