Popboks - CIRKUS - Savršeno putovanje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 04.09.2007. 00:00

CIRKUS

Savršeno putovanje

CirKus je novo ime recentne hrvatske scene čija je kreativna osovina oličena u dvojcu Renato Metessi (pevač, ranije u Zvijezdama) i Alen Kraljić Kralja (bivši gitarista Pips, Chips & Videoclips, Plaćenici). Uz bubnjara Alena Tibijaša, koji je ranije svirao u Lauferu, okupili su ekipu ornu da izvrši odabir iz zaostavštine popularne muzike u prethodne tri decenije i tu selekciju spakuje u svoje viđenje modernog mejnstrim albuma

Marko Nikolić

Ocena:
5
5/10
Zagrebački bend sastavljen od prekaljenih muzičara pojačanih talentovanom omladinom, na prvom albumu manje više uspešno sprovodi koncept radijske ploče. Album koji, uz nedostatke, daje mogući odgovor na pitanje kako bi trebalo da zvuči balkanski mejnstrim rok bend sa naglaskom na sve tri određujuće reči koje se prepliću u zanimljivoj ravnoteži.
Mlađi članovi CirKusa doneli su grupi preko potreban duh 90-ih u vidu grandž/indie senzibiliteta, semplova i raznih trip-hop začina. Na taj način je osvežena bazična rok formula grupe, sa zdravom dozom psihodeličnog roka čiji se uticaj vidi u vokalnim harmonijama i preuzimanju muzičkih motiva Indije.
Tekstovi su rokerski „nedorađeni“: katkad odlični (Kristalni Brodovi), katkad besmisleni (Shakira), ali u globalu zaslužuju prelaznu ocenu. Verovatno najzanimljiviji momenat ploče je veoma uspela obrada Azrinog klasika Užas je moja furka koji je u CirKuskom viđenju odsviran na zvučnoj podlozi pesme (i velikog indie hita 90-ih) Cut Your Hair grupe Pavement. Ta odluka govori o rasponu interesovanja i ambicijama grupe, koja je vrlo dobro uočila postojanje zjapeće praznine u današnjoj muzičkoj ponudi u regionu.
CIRKUS: Savršeno putovanje
No, iako na ploči ima nekoliko veoma dobrih pesama (Pusti radio da svira, Savršeno putovanje) koje atipičnim kompleksnim aranžmanima predstavljaju osveženje tekuće produkcije, ovaj album pati i od raznih nedostataka. Prvi se tiče dužine – minus koji je mogao da se izbegne da se neke pesme nisu našle na njemu (npr. trip-hop viđenje hrvatskog tradicionala Ima dana, verovatno smišljenog da bude „mamac“ za širu medijsku upotrebu).
Drugo, iako CirKus prezentuje zavidnu dozu profesionalizma, sviračke i produkcijske umešnosti i želje za (radijskom) prijemčivošću, u mish-mashu tuđih iskustava fali ona osnovna nit koja čini zvučni identitet benda. Naravno, ipak je reč o debi izdanju, i samim tim grupa ima još dosta potencijala da istraži mogućnosti u cilju nalaženja svog zvuka.
U svakom slučaju, trebalo bi pozdraviti hrabrost benda da se otisne na klizav teren i napravi nešto što bi trebalo da predstavlja mejnstrim ploču, pritom uspešno izbegavši zamke oličene u banalnoj sadržini, jeftinoj formi i nepostojanju stava.
Dakle, svemu onom što krasi balkanski mejnstrim sadašnjice - tzv. estradu, na kojoj prečesto viđamo one koji su nekad bili rok perjanice. Pitanje koje lebdi u vazduhu je da li će bend uspeti da ostavi dublji trag svojim postojanjem, a odgovor ćemo naći na njihovim budućim izdanjima.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.