Popboks - LEVA STRANA DRUMA – Dejan Stojiljković - Sebi odani [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 10.10.2007. 14:55 · 4

LEVA STRANA DRUMA – Dejan Stojiljković

Sebi odani

Leva strana druma je spoj arhaičnog književnog, i savremenog, dobrim delom stripovskog nasleđa, kroz koje Stojiljković generiše lokalne događaje i junake.  Hronike kafanskih priča i urbanih legendi koje crpu snagu iz očigledno dobrog poznavanja gradskog života, jezika i manira ljudi (i jakog lokalpatriotizma), skoro su izumrla vrsta u domaćoj književnosti. Stojiljković ih vraća u život

Kristina Đuković

 

“Znaš kako, dečko, neko mora da bude hroničar ove pogane palanke...“
iz novele Das ist Winjak

 

Prva knjiga niškog pisca Dejana Stojiljkovića donosi nesvakidašnje živopisnu hroniku (grada Niša) s kraja prošlog i početka ovog veka. Tri priče i dve novele Leve strane druma (SKC Niš, 2007) ispričane su u prvom licu, iz ugla junaka Nikole, piščevog glasnogovornika.

Zbirku otvara naslovna priča Leva strana druma, u kojoj autor uspeva da, u malo koraka, uspostavi dramski i simbolički jaku situaciju. Glavni junaci dobijaju ponudu da za novac učestvuju u tzv. “srpskom ruletu”: vožnji levom stranom druma, na čiji se ishod klade lokalni taksisti. Kao prva, priča upoznaje čitaoce s glavnim junacima narednih, jasno ih pozicionirajući u sredini u kojoj žive i ističući njihovu antiherojsku crtu, koja se, simbolično, ogleda u vožnji levom stranom druma i prejudicira srljanje u apsurdne i tragikomične situacije u narednim poglavljima hronike.

Ako je Leva strana druma zanatski i simbolički stožer zbirke, Heroji ulice su njeno emotivno središte i mesto na kom najživlje pulsira atmosfera noćnog Niša u razuđenoj topografiji svojih četvrti (Durlan, Pantelej...). Priča o uličnoj tuči otvara teme lojalnosti prijateljima iz detinjstva i skida pozlatu sa statusa gradskih heroja, uspevajući junake da ugravira u mali generacijski biser na tragu romana Kad su cvetale tikve.

LEVA STRANA DRUMA – Dejan  StojiljkovićSlično Mihailoviću (i majstoru nostalgije Branku Ćopiću), Stojiljković uspeva da pređe put od Dečaka Pavlove ulice i Rata dugmića do urbane herojštine, usput neprimetno drobeći junake iza njene fasade i ponovo im je navlačeći kao zavoj preko rana.

Najduža u zbirci, novela Das ist Winjak, tromo je stajalište u niškoj hronici. Pojedinačne epizode u ovoj noveli jesu zanimljive i komične, a ona sadrži i najrazuđeniju galeriju sporednih likova čiji će samo nadimci čitaocu razvući osmeh, čak i pre nego što neko od njih ispiše: “sfrati na rakiicu!”, ali te su epizode ugušene unutar labave celine. U ovoj priči pripovedač Nikola ponajviše postaje pasivni piščev glasnogovornik – slaba tačka satirične srpske književnosti (Sterija, Nušić), s kojom Stojiljković inače deli svoj britak i svadljiv ton.

Iako cela zbirka nosi jak humoristički pečat, priče Lopuže poput nas i Kume, izgore ti džamija u tom pogledu su vrhunac. U njima humor nije zadržan samo u replikama, jeziku likova koji Stojiljković vešto profiliše ili situacijama, već nalazi i svoje ishodište u crnohumornim obrtima.

Od pokušaja glavnog junaka da na novogodišnju noć preproda ukradeni viski, Lopuže gradiraju u odiseju sa novogodišnjim odbrojavanjem. Za razliku od Das Ist Winjak, satirično čarkanje pojedinih društvenih pora Niša ovde dolazi prirodno, umesto kao plod pasivne opservacije junaka.

Ilustracije Vlade Aleksića i Jovana Ukropine imaju pokriće u stripovskom zaleđu ne samo junaka, već i topografije Niša, izdeljene na urbane četvrti od čijih lokalnih osobina i predrasuda koje ih prate pisac pravi gust stripovski univerzum.

Brojne reference na popularnu kulturu otvoreno su autobiografske, ali su i deo intime junaka i znaci njihovog međusobnog raspoznavanja. Za razliku od taksativnog navođenja bendova i filmova u (još jednom novijem domaćem) romanu Srpski psiho, koje ima funkciju da mistifikuje inače šupljikave likove i zakamuflira njihova tužno benigna bića i književnu vrednost iza tih tako mračnih muzičkih i filmskih maski, u Levoj strani druma nema potrebe za nadomešćivanjem te vrste.

Stojiljković ne samo da u svojim pričama, preko junaka i njihovih stavova, ukazuje na pogubno (samo)određenje gradova u unutrašnjosti kao inferiornih spram Beograda, centra centara, već i samim svojim stilom pisanja i odabirom teme i žanra gradske hronike živi ovaj stav.

U vreme kada se, u želji da se dođe do sveta, domaći autori odriču svega što je lokalno i specifično, Leva strana druma svetli u mraku svojim insistiranjem upravo na živopisno lokalnom. Iako povremeno i previše raspričan i digresivan, Stojiljković se ne bori za svoje pravo da bude deo glavne priče, već krči svoju.



Komentari

  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 10.10.2007. 15.20.59
    deksa na popboksu, jea :)
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 10.10.2007. 21.14.36
    lepo napisana kritika; jasno, zanimljivo i da nakon nje poželiš da pročitaš knjigu.
  • Gravatar for Cpt.Strongwill
    Cpt.Strongwill (gost) | 14.11.2007. 14.01.44
    Čitao sam neke priče iz knjige, na netu. Odlično. Dopada mi se to što, bez obzira na sve uslove života u ovoj zemlji, provejava pozitivni duh - njegovi mali junaci pobedjuju, na svoj način... Nemam knjigu još uvek, znate li gde i kako može da se nabavi?
  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 28.01.2010. 14.19.29
    Stari izdanje mi se raspalo, pa se nadam da će Laguna, posle uspeha "Konstantinovog raskršća", da napravi reizdanje. Taj roman se meni dopada - daje retko upečatlji prikaz Niša kakav više ne postoji, sa likovima koji se dugo pamte - ali "Leva strana druma" mi je ipak favorit - to je udarac u stomak, rentgenski snimak margine, ne samo u Nišu već u svakoj urbanoj sredini. Ako je "Konstantinovo raskršće" opisalo Niš s kraja Drugog svetskog rata, sa još očuvanom buržoaskom klasom, "Leva strana druma" prikazuje savremeni Niš, koji će mnogima zaprepašćujuće biti sličan Beogradu i drugim velikim gradovima. Ako ništa drugo, posle čitanja te zbirke i onaj ko nikad nije bio u Nišu znaće za Pantelej i Durlan kao što zna za Dorćol i Jerković ili, recimo, Harlem i Bronks. O lokalnim kafanama i njihovim vlasnicima da i ne pričamo.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige